Život
21.10.2023. 12:32
Beta-AP

Istorijski dan za Indiju

Proba uspela, spreman let robota, pa tri astronauta u svemir

1
Izvor: EPA / IDREES MOHAMMED

Indija je uspešno sprovela prvi u nizu "ključnih probnih letova" u sklopu pripreme za slanje astronauta u svemir do 2025. godine.

Svemirska letelica Gaganajan lansirana je u 10.00 po lokalnom vremenu sa poligona Sriharikotam u južnoj Indiji.

Radi se o slanju modula u svemir i njegovog vraćanja na Zemlju kako bi se testirao sistem spasavanja posade iz letelice, rekao je šef Indijske organizacije za istraživanje svemira (Isro) S. Somanat.

Letelica će se posle povratka naći u Bengalskom zalivu. 

Test je sproveden da pokaže da li bi posada mogla bezbedno da se izbavi iz svemirske letelice u slučaju da dođe do kvara.

"Srećan sam da objavim uspešno sprovođenje misije TV-D1 (probna letelica, demonstracija jedan)", rekao je S.Somanat, posle lansiranja.

Uspešno lansiranje će otvoriti put za druge misije bez posade ukjučujući slanje robota u svemir iduće godine.

Lansiranje je odloženo 45 minuta zbog vremenskih prilika, a zatim za još više od sat radi nekih teškoća sa motorom, zbog čega je kompjuter na zemlji stavio poletanje modula na čekanje.

Kvar izazvan u procesu posmatranju sistema je ispravljen i test je uspešno izveden 75 minuta kasnije iz lansirne stanice Sriharikota u južnoj Indiji, rekao je Somnat novinarima.

Slanje misije sa tri astronauta u nižu orbitu Zemlje će se sprovesti tek posle uspešno obavljenih svih proba, i kao što je vlada objavila prošle nedelje, to će verovatno biti 2025. godine.

Misterija svemir (FOTO)

Izložba u Dortmundu

1

Izložba u Dortmundu

29.09.2023. 19:40

Misterija svemir (FOTO)

Foto

Projekat Gaganajan, odnosno vozilo u nebu, na sanskritu, razvijen je po ceni od 90 milijardi rupija (milijarda dolara). Cilj je da se pošalju astronauti u orbitu od 400 kilometara i njihovo vraćanje posle tri dana.

Pre toga svemirska agencija mora da pokaže da svemirska kapsula koja prevozi ljude može bezbedno da se vrati na Zemlju. I to je bio zadatak probnog leta.

Indija je u septembru lansirala svoju prvu svemirsku misiju da istražuje sunce, manje od dve nedelje posle uspešnog sletanja letelice bez posade blizu oblasti na južnom polu Meseca.

Posle neuspelog pokušaja sletanja na Mesec 2019, Indija se u septembru pridružila SAD-u, Sovjetskom Savezu i Kini kao četvrta zemlja koja je to postigla. 

Uspešna misija je pokazala da Indija postaje moćan igrač u tehnologiji i svemiru i rezultat je želje premijera Narendre Modija da prikaže sliku zemlje u usponu koja učvršćuje mesto među svetskom elitom.

Modi je ranije ove nedelje objavio da će svemirska agencija postaviti svemirsku stanicu indijske proizvodnje do 2035, i poslati astronauta iz te zemlje na Mesec do 2040.

Indija je u ovoj oblasti aktivna od 1960-ih, lansirala je satelite za sebe i druge zemlje i jedan od njih uspešno poslala u orbitu oko Marsa 2014. godine.

Indija planira da pošalje svoju prvu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu iduće godine, što će učiniti u saradnji sa SAD. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pogledajte šta je NASA donela iz svemira (VIDEO)
1

Zanimljivo otkriće

12.10.2023. 10:33

Pogledajte šta je NASA donela iz svemira (VIDEO)

NASA je novinarima pokazala fotografije i video-snimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog meseca donela njena svemirska sonda, što je najviše uzoraka te vrste donetih do sada na Zemlju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve