Život
16.03.2024. 23:00
R.E.

Nove studije

Interakcije između Zemlje i Marsa utiču na okeansku cirkulaciju

Zemlja i Mars
Izvor: Shutterstock / NikoNomad

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju i Univerziteta Sorbona objavili su rezultate nove studije koja otkriva neobičnu vezu između orbitalnih uzoraka Zemlje i Marsa, istorijskih epizoda globalnog zagrevanja i pojačanja duboke okeanske cirkulacije.

Kroz decenije naučnog bušenja i analize podataka, istraživači su identifikovali ciklus od 2,4 miliona godina u kojem duboke morske struje osciliraju u snazi, sinhronizovano sa periodima povećane solarne energije.

Studija, objavljena u časopisu “Nječer komunikejšen“ istražuje odnos između orbitalnih promena planeta, promena u solarnoj radijaciji i uticaja na duboku okeansku cirkulaciju. Adrijana Dutkievič, iz “Ertbajt“ grupe Univerziteta u Sidneju, ističe da su bili iznenađeni otkrićem, te da je jedini način za objašnjenje toga povezanost sa orbitalnim ciklusima Zemlje i Marsa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naučnici sve optimističniji: Znaci života na Marsu?
Rover Perseverans

Rover “Perseverans“

06.02.2024. 18:00

Naučnici sve optimističniji: Znaci života na Marsu?

Novi podaci koje je rover “Perseverans“ prikupio pružaju nadu naučnicima da bi već mogao pronaći tragove života na Marsu. Slike podzemnog radara ukazuju da se istraživački robot, poznat kao “Persi“ nalazi na savršenom mestu za otkrivanje fosilizovanih mikrobnih oblika života.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve