ISPITIVANJA U TOKU: Vakcina verovatno štiti i od novog soja virusa

ISPITIVANJA U TOKU: Vakcina verovatno štiti i od novog soja virusa

Foto: Shutterstock


Nemačka farmaceutska kompanija Bajontek veruje da njena vakcina protiv COVID19 deluje i protiv novog “britanskog” soja virusa, ali dalja ispitivanja moraju to u potpunosti da potvrde.

Izvršni direktor kompanije Bajontek Ugur Sahin izjavio je da trenutno ne može da tvrdi da njihova vakcina deluje protiv novog soja, ali da sva dosadašnja naučna ispitivanja ukazuju da je ona uspešna i kod novih mutacija virusa.

Povezane vesti – Šta se trenutno zna o novom soju Covid-19?

“Trenutno ne znamo da li je naša vakcina u stanju da pruži zaštitu protiv ove nove varijante”, rekao je Sahin na konferenciji za novinare, dan nakon što je vakcina odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Shutterstock

Shutterstock

Sahin je naglasio i da su proteini u britanskom soju 99 odsto isti kao i kod preovlađujućih sojeva, pa stoga Bajontek ima “naučno uverenje” da će njegova vakcina biti efikasna.

“Ali to ćemo pouzdano znati kada se ispitivanje završi i za dve nedelje dobićemo podatke”, izjavio je on.

Sahin je potvrdio i da, ako bi vakcinu trebalo prilagoditi novoj varijanti, kompanija bi to mogla da učini za otprilike šest nedelja, mada će u tom slučaju regulatorni organi možda morati da ponovo odobre promene pre nego što se vakcine mogu koristiti.

Povezane vesti – SZO: Nema dokaza da je nova vrsta kovida opasnija

Vakcina kompanije Bajontek, razvijena zajedno sa američkom farmaceutskom kompanijom Fajzer, odobrena je za upotrebu u više od 45 zemalja, uključujući Srbiju, Britaniju, Sjedinjene Države i EU.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar