Život
02.03.2021. 16:48
R. E. / Index. hr

Fajzerova i AstraZeneka

ISTRAŽIVANJE: Jedna doza Fajzera ili AstraZeneke štiti 80 odsto od težih oblika koronavirusa

w_56590048.jpg

Fajzerova i AstraZeneka vakcina protiv koronavirusa je nakon jedne doze 80 odsto uspešna u sprečavanju hospitalizacije osoba iznad 80 godina, objavile su

Fajzerova i AstraZeneka vakcina protiv koronavirusa je nakon jedne doze 80 odsto uspešna u sprečavanju hospitalizacije osoba iznad 80 godina, objavile su danas britanske zdravstvene vlasti.

Britanski zavod za javno zdravstvo (PHE) predstavio je rezultate istraživanja na temelju dosadašnjeg vakcinisanja u Britaniji, prenosi Index. hr.

Povezane vesti - Jedna doza vakcine Univerziteta Oxford/Astra Zeneke pruža odličnu zaštitu

Utvrđeno je da zaštita protiv Covida-19 starijih od 70 godina varira između 57 i 61 odsto nakon primanja jedne doze Fajzer-BioNTechove vakcine i između 60 i 73 posto nakon primanja vakcine Oksford i AstraZeneka četiri nedelje nakon prve doze.

"Ovakvi rezultati bi takođe mogli da objasne zašto je pao broj prijema Covid bolesnika na jedinice intenzivne nege među ljudima iznad 80 godina u Velikoj Britaniji u nekoliko proteklih nedelja, što svi pozdravljamo", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravlja Matt Hancock.

EPA-EFE/NEIL HALL EPA-EFE/NEIL HALL

"To je zaista ohrabrujuće", istakao je.

PHE je dodao da se analogijom može pretpostaviti da je u slučaju Fajzerove vakcine smrtnost od posledica Covid-19 manja za 83 odsto. Za AstraZeneku ne postoje ekvivalentni podaci jer je vakcinisanje počelo kasnije.

Povezane vesti – Sinofarm efikasan 72,51 odsto protiv koronavirusa

Mary Ramsay rekla je da je učinak vakcinisanja već vidljiv iako je potrebno sprovesti više istraživanja da bi se shvatio učinak vakcine na prenos koronavirusa.

"Ovo je samo dodatak rastućim dokazima koji pokazuju da vakcina funkcioniše u smanjenu zaraze i spašavanju života", rekla je. "Iako nam je potrebno još podataka, ovo je ohrabrujuće i jako smo uvereni da vakcina imaju stvaran učinak."

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Drugi službenik PHE-a rekao je da je potrebno još vremena kako bi se odredila delotvornost vakcine protiv takozvanog britanskog soja koronavirusa.

Prvu dozu vakcine primilo je više od 20 miliona Britanaca ili trećina odrasle populacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve