ISTRAŽIVANJE: Mladi duplo manje podložni zarazi, simptomi samo kod petine

ISTRAŽIVANJE: Mladi duplo manje podložni zarazi, simptomi samo kod petine

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA


Osobe mlađe od 20 godina su duplo manje podložne obolevanju od COVID-19 u poređenju sa starijim osobama, dok se klinički simptomi ove bolesti ispoljavaju samo kod petine dece i adolescenata, pokazalo je novo istraživanje.

U ovom istraživanju matematički model pandemije koronavirusa formulisan je na osnovu podataka koji se odnose na 32 mesta iz šest zemalja – Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje, a rezultati studije su objavljeni u časopisu Nature Medicine.

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA  ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Istraživanje je pokazalo da se simptomi zaraze koronavirusom pojavljuju u 69 odsto slučajeva kod osoba preko 70 godina starosti, prenela je agencija Rojters.

Povezane vesti – Jesu li maske efikasne i hoće li nas sačuvati od drugog talasa?

Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najverovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze, navode autori ove studije.

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom sveta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosečne starosne strukture, te da zemlje sa mlađim stanovništvom trpe manji teret usled pandemije.

Jedan od lidera tima koji je sproveo istraživanje Rozalind Ego sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti napominje da su rezultati studije proistekli iz simuliranih modela i da bi trebalo da budu potkrepljeni istraživanjima realne situacije u vezi sa pandemijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar