ISTRAŽIVANJE: Svaka četvrta osoba u svetu možda neće dobiti vakcinu do 2022.

ISTRAŽIVANJE: Svaka četvrta osoba u svetu možda neće dobiti vakcinu do 2022.

Foto: Shutterstock


Skoro svaka četvrta osoba možda neće dobiti vakcinu protiv Covid-19 barem do 2022. jer su bogate zemlje s manje od 15 posto svetske populacije rezervirale 51 odsto doza najperspektivnijih vakcina, objavili su naučnici iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg u SAD-u.

To bi značilo da bi ostatak vakcina morale da podele zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 odsto svetske populacije, rekli su istraživači, poručujući da delotvornost odgovor na pandemiju zahteva da zemlje s visokim profitom učestvuju u pravednoj distribuciji vakcina širom sveta, piše Index. hr.

Povezane vesti – Vakcina Moderne na korak od registracije u SAD

“Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcinama protiv Covid-19 ne prati se samo tokom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima”, smatraju ti istraživači.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Japan, Australija i Kanada zajedno imaju više od milijardu doza

U istraživanju se navodi i da su od 15. novembra države s visokim prihodima unapred naručile gotovo 7.5 milijardi doza vakcina od 13 proizvođača, što uključuje Japan, Australiju i Kanadu, koje zajedno imaju više od milijardu doza, ali čine manje od 1 odsto trenutnih novih slučajeva koronavirusa.

Povezane vesti – Britanija u prvoj nedelji vakcinisala oko 140.000 ljudi

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 odsto svetske populacije možda neće dobiti vakcinu još godinu dana ili više, pri čemu istraživači John Hopkinsa drže i da bi Covax, kao ustanova Svetske zdravstvene organizacije WHO, mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim vakcinama iako je osigurala samo 500 miliona doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021.

Globalnim paktom pokrenutim u aprilu cilj je udružiti sredstva iz bogatijih zemalja i neprofitnih organizacija kako bi se ubrzao razvoj i proizvodnja vakcina protiv Covid-19 i pravedno distribuirala po svetu, ipak do sada je osigurana polovina potrebnih sredstava, a SAD i Rusija, kao ključni igrači u razvoju i proizvodnji vakcina nisu se tome pridružile, navodi se u studiji iz Johns Hopkinsa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar