ISTRAŽIVANJE U ITALIJI: Osip na koži među simptomima virusa Covid-19

ISTRAŽIVANJE U ITALIJI: Osip na koži među simptomima virusa Covid-19

EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Pored groznice i kašlja, ponekad u kombinaciji sa gubitkom čula mirisa i ukusa, među mogućim simptomima virusa Covid-19 su i reakcije na koži i javljaju se kod svakog petog pacijenta, pokazalo je istraživanje u Italiji.

Kod 20 odsto pacijenata zaraženih virusom Covid-19 pojavio se osip na koži sličan malim boginjama ili poput koprivnjače, odnosno vrlo slična rekacija kao i u slučaju drugih virusa, saopšteno je iz Italijanskog društva za dermatologiju, navodi Korijere dela sera.

Povezane vesti – NAUČNICI UPOZORAVAJU: Drugi talas epidemije verovatno na jesen

Nakon što je prvobitno studija dermatologa iz italijanskog grada Leko, Sebastijana Rekalkatija, objavljena u martu u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju privukla pažnju naučne zajednice u Italiji sprovedena su i druga ispitivanja.

AP Photo/Petr David Josek

AP Photo/Petr David Josek

Stručnjaci prikupljaju podatke i na međunarodnom nivou jer se samo na osnovu adekvatnog broja analiziranih slučajeva mogu izvući određeni zaključci, ali bi za sada ljudima moglo biti korisno da ne zanemariju simptome na koži.

Povezane vesti – “REČ JE O KAMUFLAŽI”: Naučnici otkrili enzim Covida-19 koji vara imuni sistem

U članku je navedeno da Covid-19 “putem krvotoka može doći do malih krvnih sudova koji se nalaze u dermisu”, ali se ističe da se situacija može zakomplikovati činjenicom da se u terapiji koriste lekovi koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži.

Kako je navedeno, osip kod pacijenata zaraženim virusom kovid-19 prosečno traje devet dana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar