ISTRAŽIVANJE UN O SREĆI U SVETU: Finci najsrećniji ljudi, Srbija na 78. mestu

ISTRAŽIVANJE UN O SREĆI U SVETU: Finci najsrećniji ljudi, Srbija na 78. mestu

Foto: YouTube screenshot


Finska je najsrećnija zemlju sveta, sudeći po najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija o Svetskoj sreći (World Happiness Report). Zemlja hevi metal muzike pobedila je u ovom globalnom istraživanju koje je obuhvatalo ukupno 156 zemalja.

Istraživanje o svetskoj sreći zasnovano je na šest kritrijuma, za koje se smatra da omogućavaju prosperitet bilo koje zemlje: sloboda, zdravlje stanovnika, socijalna podrška, darežljivost i novčani prihod.

Budući da je svaki od ovih kriterijuma ispunjen, Finska se pokazala kao “obećana zemlja” i napredovala za čak pet mesta u odnosu na proteklu godinu. Finska je, istovremeno, dobila i status zemlje u kojoj imigranti najbolje žive.

Drugo mesto najsrećnije zemlje pripalo je Norveškoj, koja je inače bila prošlogodišnji pobednik, a prate je Danska, Island i Švajcarska.

Godišnji izveštaj UN o sreći u svetu pokazuje da se Srbija nalazi na 78. od od 156 mesta. Sjedinjene Države su pale na 18. sa 14. mesta, iako je zemlja, paradoksalno, postala bogatija.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija je na 51. mestu, a BiH na 93. Između njih se nalaze Crna Gora na 81 poziciji, a zatim Hrvatska na 82.

Albanija zauzima 112. mesto na listi, dok su najmanje srećni stanovnici Burundija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar