Život
31.07.2020. 18:05
Tanjug

Iz NASA objašnjavaju zašto su odabrali krater Jezero na Marsu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kejti Stak Morgan, zamenica direktora NASA projekta Mars 2020. i glavni geolog na ovom projektu, koja je imala jednu od ključnih uloga u izboru lokacije sletanja rovera "Persiverans" na Mars, izjavila je da joj je bilo jako drago kada su joj kolege javile da su deca u Jezeru pratila poletanje rakete koja će rover odvesti na krater Jezero na Marsu.

Na pitanje banjalučkih "Nezavisnih novna" zašto je NASA odabrala baš taj krater za svoju misiju na Mars 2020, ona je rekla da je krater Jezero nekada davno u istoriji Marsa bio jezero.

"Na Jezeru se nalaze neke od najočuvanijih delti na celom Marsu. Verujemo da tu postoji čitav niz minerala, a to nam je bitno za astrobiologiju, odnosno pronalazak tragova života na Marsu", rekla je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Osim toga, kako je istakla, na Jezeru se veruje da postoje neki od najstarijih kamenja na planeti, što će pomoći NASA da ispita poreklo i rani razvoj Marsa, ali i celog Solarnog sistema.

Povezane vesti - NASA lansira rover na Mars, traga za znacima života

Kako je naglasila, najuzbudljiviji deo misije će uslediti tek za nekoliko godina, kada NASA planira da lansira raketu na Mars, koja će uzorke koje će "Persiverans" prikupiti, vratiti sa Marsa na Zemlju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Tek tada se definitivno može reći, kada se uzorci pregledaju i detaljno prouče, da li je na Marsu postojao život.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve