IZUMIRANJE: Više od 26.000 vrsta živog sveta pod rizikom nestanka

IZUMIRANJE: Više od 26.000 vrsta živog sveta pod rizikom nestanka

Shutterstock


Skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine 22. maj ustanovila kao Svetski dan biodiverziteta u cilju podizanja građanske svesti o značaju biološke raznovrsnosti i neophodnosti njenog očuvanja.

Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta koju izrađuje Međunarodna unija za očuvanje prirode, više od 26.000 vrsta živog sveta nalazi se pod rizikom nestanka. Naučnici strahuju da je u toku šesto masovno izumiranje koje je posledica čovekovih aktivnosti s razornim uticajem na prirodu.

Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maj, ove godine obeležava se pod sloganom “Priroda nudi rešenja”, ukazujući na zajedničke akcije na svim nivoima sa ciljem izgradnje budućnosti i života u skladu sa prirodom, posebno tokom oporavka od globalne pandemije Kovida-19.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, kreira se novi globalni okvir zaštite biodiverziteta u cilju usporavanja njegovog gubitka, a okolnosti i posledice pandemije pokazuju da je jedini mogući put razvoja, život čoveka usaglašen sa prirodom i njenim bogatstvima.

Pročitajte još: Glečeri na Antarktiku se tope ubrzano

Međunarodna zajednica pozvana je da preispita svoj odnos prema prirodi, jer smo, kako se navodi, i pored svih naših tehnoloških dostignuća, u potpunosti zavisni od zdravih ekosistema u obezbeđivanju pijaće vode, hrane, lekova, odeće, goriva, zaklona i energije.

Gubitak biodiverziteta direktna je posledica nepromišljenih ljudskih aktivnosti poput degradacije ekosistema, seče šuma i nekontrolisanog razvoja infrastrukture, a prema Crvenoj listi Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) od procenjenih 116.177 vrsta, više od 31.000 vrsta je pod pretnjom izumiranja, kaže se u saopštenju.

Zaštita biološke raznovrsnosti u Srbiji ostvaruje se sprovođenjem mera zaštite i unapređenja vrsta, njihovih populacija, prirodnih staništa i ekosistema u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a dodaje se da je zaštićeno 677.484 ha, odnosno 7,65 odsto teritorije naše zemlje.

Ekološkom mrežom, koja je uspostavljena radi očuvanja tipova staništa od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje staništa divljih vrsta flore i faune, zaštićeno je oko 20 odsto teritorije Srbije.

Podseća se da je pripremljen Program zaštite prirode Srbije za period 2020. do 2022. godine, koji uključuje strateške ciljeve i planove najznačajnijih međunarodnih ugovora i dokumenata u zaštiti prirode, očuvanja biološke raznovrsnosti i promeni klime.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar