Život
11.05.2021. 00:28
Tanjug

AZ i Fajzer

Jedna doza smanjuje rizik od smrti za 80 odsto

Sputnjik, vakcina
Izvor: EPA, IGOR KOVALENKO

U odnosu na nevakcinisane, osobe koje su primile jednu dozu vakcine AstraZeneka su 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda, dok ta cifra iznosi 44 odsto nakon jedne doze vakcine Fajzer/BioNtek, navodi se u studiji Instituta za javno zdravlje Engleske.

"U kombinaciji da zaštitom koju vakcine generalno pružaju protiv zaraze, to znači da zaštita od smrtnosti nakon jedne doze obe ove vakcine iznosi oko 80 odsto", navodi se u studiji koju prenosi Rojters.

Takođe se navodi da je zaštita vakcije Fajzer/BioNtek od fatalnog ishoda raste nakon druge doze sa 80 odsto na 97 odsto.

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je ove podatke na osnove studije o zaštiti od smrtnosti, koja je prva tog tipa sprovedena u realnim okolnostima.

Studijom su bili obuhvaćeni slučajevi u periodu od decembra do aprila i osobe koje su bile vakcinisane, ali su preminule u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nas štiti jedna doza Fajzera, Moderne ili AstraZeneke
vakcina

Šta kažu podaci

03.05.2021. 13:34

Koliko nas štiti jedna doza Fajzera, Moderne ili AstraZeneke

Do sada je više od 141 miliona Amerikanaca i više od 33 miliona Britanaca primilo prvu dozu vakcine protiv Covid-19 koje se administrira u dve doze.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve