JEDNOM U ŽIVOTU: Spektakl na nebu, Saturn večeras bliži Zemlji nego ikada

JEDNOM U ŽIVOTU: Spektakl na nebu, Saturn večeras bliži Zemlji nego ikada


NASA se nada da će ovaj prirodni fenomen omogućiti da naučnici vide i drugu stranu Saturna, dok on bude rotirao, jer ona nikada nije fotografisana

Planeta Saturn danas je bliže Zemlji nego što se to pamti od postanka čovečanstva! Doduše, približavanje ovog kosmičkog diva dogodio se i 1930. godine, ali, ipak ne u ovoj meri kao sada.

– Saturn je večeras ekstremno blizu Zemlje, najavio je portparol NASA Džordž Puler, koji naglašava da će Saturn biti vidljiv na evropskom kontinentu, a najvidljiviji u 21:45 sati.

On kaže da se u NASA-i nadaju da će ovaj prirodni fenomen omogućiti da naučnici vide i drugu stranu Saturna, kako se on bude rotirao, jer druga strana, druge najveće planete Solarnog sistemu nikada nije fotografisana, prenose mediji.

– Izuzetno smo uzbuđeni jer imamo priliku da bolje proučimo ovu planetu, a takođe će i ljudi imati priliku da vide ovu prstenastu planetu, što nije nešto što se dešava svakog dana. Posedujemo neke fotografije Saturnovog prošlog rotiranja, ali će ovo sada biti značajnije – istakao je Puler.

Planeta Saturn ima najmanju gustinu od svih planeta Mlečnog puta, elipsastog je oblika i specifican je zbog svojih čuvenih prstenova.

Dobio je naziv po rimskom Bogu poljoprivrede, a neki ga još i nazivaju “Dragulj solarnog sistema”.
Oluje na ovoj planeti traju mesecima, ponekad i godinama. Najpoznatija je “Zmajeva oluja” koja je stvorila munju 1.000 puta jaču od munja na planeti Zemlji.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar