JESTE LI ČULI ZA NEUROBIK? Sedam vrlo jednostavnih metoda za jačanje mozga i memorije

JESTE LI ČULI ZA NEUROBIK? Sedam vrlo jednostavnih metoda za jačanje mozga i memorije

foto: Shutterstock


Da bi mozak ostao vitalan potrebni su mu stalno novi izazovi, a ne rutina. Upravo zbog toga, neurobik je metoda vežbanja mozga bazirana na jedinstvenim načinima razmišljanja i kretanja, kao i njihovim delovanjima na mozak. Redovno vežbanje neurobika može vam, ne samo osnažiti mozak i memoriju, popraviti raspoloženje, već i promeniti pogled na svet.

Za razliku od rutinskih aktivnosti, vanredne i nepoznate situacije podstiču proizvodnju novih neurotransmitera i snažnije utiču na jačanje neurona i sinapsi, preko kojih neuroni komuniciraju. Što su ćelije aktivnije, time postaju i snažnije, a podstičemo ih i aktiviramo interakcijom s onim što nas okružuje na fizičkom nivou, kao i dubokim razmišljanjem, učenjem i vizualizacijom. Proces stvaranja novih neurona nazivamo neurogeneza. Tu na scenu stupa neurobik koji pruža mozgu neočekivane podsticaje i iskustva kombinovanjem fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti.

Takva nova iskustva podstiču neurone da se uključe i stvaraju nove puteve komunikacije, što od njih zahteva da formiraju nove nervne mreže i ojačaju slabije nervne puteve. Ukoliko kontinuirano na taj način izazivamo neurone, poboljšaćemo funkcionisanje mozga i nervnog sistema, te smanjiti uticaj starenja na mozak.

mozak

Barem neke od sledećih vežbi bi trebalo raditi svaki dan kako biste poboljšali raspoloženje, pamćenje, sposobnost učenja i generalno kvalitet života. ali treba se pridržavati i sledećih saveta: okružite se predmetima u različitim bojama, rešavajte enigmatiku, hodajte bosi, upijajte nadražaje iz okoline, probajte neko novo jelo ili novu namirnicu, smejte se, pronađite novi hobi ili preuredite stan.

Neurobike osmislili su neuorolozi Manning Rubin i Lawrence Katz u knjizi “Keep your brain alive”, koja je prvi put objavljena 1998. godine. A izgledaju ovako…

  1. Novčići u džepu

U džep stavite nekoliko novčića, zatim ih opipajte i osetite. Bez gledanja pokušajte prepoznati o kom stetačno novčiću radi, zatim proverite. Vežba razvija čulo dodira.

2. Zatvorite oči

Zatvorenih očiju polako hodajte stanom stalno prizivajući sliku rasporeda nameštaja. Takvim snalaženjem menjate rutinu i proveravate pamćenje na potpuno drugačiji način.

3. Smislite tekst

Uključite televizor i gledajte neku seriju ili emisiju, ali bez tona. Prateći radnju probajte da zamislite razgovor sagovornika. N ataj način testirate svoju maštovitost i domišljatost.

4. Čitajte nešto novo

Ako volite čitati magazine o kuvanju, onda se prebacite na one o putovanjima. Jednostavne, male promene u rutini će usmeriti vaš mozak na drugačije stvari.

5. Promenite rutinu

Pokušajte na posao ići drugačijom putanjom. Promenite li rutu, koju ste do sada već naučili napamet, uposlićete i mozak.

6. “Slabija” ruka

Probajte ceo danili čak i čitave nedelje da pišete nedominantnom rukom. Probajte  levom rukom (ukoliko ste dešnjak) prati i zube. Ovom vežbom ćete aktivirati i delove mozga koje inače ne uključujete u obavljanje zadataka.

7. Izoštrite njuh

Za ovu vežbu potrebno vam je desetak različitih teglica sa začinima. Pokušajte ih prepoznati samo na osnovu mirisa, zatvorenih očiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar