Život
10.08.2022. 18:40
R. E. / CZND

Zabrinjavajuće

Kada na internetu naiđete na sadržaj gde se deca zlostavljaju...

2
Izvor: Centar za nestalu decu

Prema poslednjoj statistici globalne mreže INHOPE, čiji je Centar za nestalu i zlostavljanu decu, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje pokazuje da je 82% zlostavljanja bilo nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96% slučajeva bile devojčice.

Zato je Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo Net Patrolu, jedinu onlajn platformu u Srbiji koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i skida štetan sadržaj sa interneta, u saradnji sa mrežom INHOPE i INTERPOL-om.

Na platformi rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, te prijavljuju nadležima u državi gde se taj isti sadržaj distribuira i hostuje, bilo da je to Srbija ili neka druga država.

 

Svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletna lica je zakonom kažnjivo. Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova. Ideja Centra za nestalu i zlostavljanu decu je da kroz Net Patrolu omogući svakom građaninu Srbije da, bilo anonimno ili predstavljajući se, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe. 

hrabriša
Izvor: Centar za nestalu decu

"Edukacija je najbolja prevencija, zato pozivamo sve građane Srbije da prate naše kanale putem kojih edukujemo o štetnom sadržaju i njegovoj prijavi. Od nedavno, jedan od najdelotvornijih kanala putem kojeg delimo važne informacije je i naš zvanični Viber kanal Centar za nestalu i zlostavljanu decu, na kom će vam korisne informacije i novosti uvek biti na raspolaganju. Omogućeno je besplatno preuzimanje sa Viber Stiker marketa stikere - 'Hrabriša' klikom na OVAJ LINK, čime ćete automatski postati član našeg kanala na ovoj najpopularnijoj aplikaciji za razmenu poruka u regionu, kako biste mogli da podržite naš rad i na ovaj način", saopšteno je iz Centra za nestalu decu.

CZND Hrabriša stikeri.jpg
Izvor: Centar za nestalu decu
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa je znao za zlostavljanje dece
Papa Benedikt 16. 20.1.2022.

On i dalje negira

20.01.2022. 14:51

Papa je znao za zlostavljanje dece

Papa Benedikt XVI je znao za sveštenike koji su zlostavljali decu dok je bio nadbiskup Minhena od 1977. do 1981. godine, zaključeno je u izveštaju te nadbiskupije, čime je, kako ocenjuje CNN, odbačeno Benediktovo dugogodišnje poricanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve