Život
23.11.2022. 10:12
R. E.

Oboren svetki rekord

Kada su se rodili, imali su već 30 godina (FOTO)

blizanci
Izvor: Shutterstock

Blizanci Lidija i Timoti Ridžvej rođeni su 31. oktobra u SAD, iz embriona starih skoro 30 godina.

Bebe su oborile rekord, koji je prethodno držala Moli Gibson, rođena 2020. iz embriona koji je bio zamrznut skoro 27 godina.

Njihovi roditelji Rejčel i Filip već imaju četvoro dece, a za blizance u šali kažu da su, u isto vreme, njihova "najmlađa i najstarija deca".

Rejčel i Filip nisu biološki roditelji blizanaca, već su bili deo programa doniranja embriona.

O biološkim roditeljima se ne zna mnogo, osim da je u pitanju par koji je dobio jajnu ćeliju od 34-godišnje donatorke. Oni su tokom procesa vantelesne oplodnje dobili nekoliko embriona, a one koje nisu iskoristili su zamrzli 22. aprila 1992. godine.

Skoro tri decenije, tačnije 29 godina i 10 meseci, embrioni su držani u tečnom azotu, na 128 stepeni ispod nule. Čuvani su u do 2007. godine, kada su ih biološki roditelji dali Nacionalnom centru za doniranje embriona u Noksvilu u Tenesiju, nadajući se da neko moći da ih iskoristi.

Rejčel i Filip Ridžvej kažu da su želeli da "usvoje" embrione koji su najduže čekali i koji su imali najmanje šanse da budu rođeni.

"To je zapanjujuće. Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lidiji i Timotiju, i on od tada čuva te živote", kaže je Filip Ridžvej za "Dejli Mejl" i dodao da su njihova druga deca bila "uzbuđena i srećna i prolazili su sa nama svaki korak, a sada obožavaju novog brata i sestru".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žene koje su napunile 45 godina mogu na vantelesnu oplodnju o trošku države
vantelesna oplodnja

Od danas!

25.07.2022. 12:46

Žene koje su napunile 45 godina mogu na vantelesnu oplodnju o trošku države

Žene sa navršenih 45 godina od danas mogu na vantelesnu oplodnju o trošku države, a prioritet će imati one koje su tu starosnu granicu prešle od 27. maja do 20. avgusta ove godine, sapštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve