Život
10.06.2023. 02:05
Beta / AP

Društvene mreže

Kako Amerikanci prave prečišćivač vazduha

1
Izvor: Beta / Liz Hradil

Korisnici društvenih mreža u SAD dele iznenađujuće efikasan način zaštitite u zatvorenom prostoru od otrovnog dima izazvanog šumskim požarima na istočnoj obaai SAD: ventilator u kutiji, četiri vazdušna filtera i puno lepljive trake.

Kako su pretrage za "prečišćivačem vazduha" naglo skočile na Guglu, ljudi su a Tik Toku i Fejsbuku počeli da dele savete kako napravati prečišćivač vazduha po sistemu "uradi sam". Tehnika, poznata kao Korsi-Rosental metoda, privukla je pažnju poslednjih godina usred pandemije i sve češćih požara na američkoj zapadnoj obali.

Žiteljka Sijetla Ejndžel Robertson postavila je video na Tik Tok koji pokazuje kako da se napravi prečišćivač. U videu, koji ima više od 600.000 pregleda, Robertsonova je lepljivom trakom zalepila četiri vazdušna filtera u obliku kutije i pričvrstila ventilator na vrh. Cela aparatura košta manje od 100 dolara (oko 90 evra).

Stručnjaci za javno zdravlje kažu da su prečišćivači Korsi-Rosental veoma efikasni u uklanjanju otrovnih čestica iz vazduha. Istraživač na Školi javnog zdravlja Univerziteta Merilend Petri Kaliomaki rekao je da je stopa isporuke čistog vazduha tih prečišćivača relativno visoka i da se može koristiti za prečišćavanje vazduha ne samo od dima, već i od polena i virusa.

Dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta Kalifornije u Dejvisu i ko-pronalazač naprave Ričard Kors rekao je za Asošiejted pres da je do pronalaska kutije dovela moć društvenih mreža. 

Ispričao je da je jedne noći 2020. skicirao i postavio dizajn na Tviter a onda je Džim Rozental, izvršni direktor kompanije "Tex-Air Filters" uzeo dizajn i napravio prečišćivač, sada poznat kao "Korsi - Rozental kutija".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve