Život
01.05.2023. 09:22
Beta

Međunarodni praznik rada

Kako će u Srbiji biti obeležen 1. maj, osim "roštiljanja" i uranka

roštilj, piknik
Izvor: Shutterstock

U Srbiji i u svetu se obeležava Međunarodni praznik rada - Prvi maj, dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtevale osmočasovno radno vreme.

Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.

To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.

Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, posle čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen "Prvi maj - zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost".

Ovaj praznik je prvi put u Srbiji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu, da bi se danas na taj dan uglavnom išlo u prirodu na "uranak" uz nezaobilazni roštilj.

Ni za ove godine nisu najavljeni veliki skupovi radnika, već će Praznik rada biti obeležen polaganjem venaca, performansima i skupljanjem potpisa za peticiju da se zabrani rad trgovina nedeljom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve