Život
07.05.2020. 15:05
Tanjug

KAKO DECA MOGU U VRTIĆ: Ministarstvo poslalo instrukcije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od ministarstava prosvete i zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju 11. maja.

U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo (sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.

U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.

Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera - sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne dovodi dete u vrtić i o tome obavesti vaspitača.

Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.

Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, ako to nije moguće dete dovodi roditelj koji može.

Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preke dezobarijere za obuću.

U obavezi su da se po ulasku u vrtić prijave sestri na preventivi, da iz se beskontaktno izmeri temperatura i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču u pristoru ispored sobe.

Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalninmm nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave poziva se Hitna pomoć.

Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim biolestima - respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijabetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.

Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze koronavirusom smanjila na minimum.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve