Život
21.09.2021. 13:05
R.E.

Važno

Kako i kada se prijaviti za vakcinu protiv gripa

korona, grip, nazeb
Izvor: Shutterstock

Preko portala e-uprava građani se mogu jednostavno prijaviti za vakcinaciju protiv sezonskog gripa koja će početi 15. oktobra, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

"Nema potrebe da građani budu registrovani na portalu, što znači da za starije ukućane prijavu interesovanja sa osnovnim podacima za vakcinaciju mogu da pošalju i njihovi mlađi ukućani", rekao je Jovanović za TV K1.

Dodao je da u osnovne podatke spadaju ime i prezime, JMBG, imejl adresa ili mobnilni telefon zainteresovanog ili nekog ukućanina.

Jovanović je naveo da se u formular na portalu euprave unose i podaci o tome na kojoj opštini bi građanin da se vakciniše, da li imaj neko od specifičnih oboljenja i da li je potrebno da terenska ekipa za vakcinaciju, ukoliko ne može da izađe iz kuće.

"Građani odmah dobiju imejl ili SMS poruku sa potvrdom prijave, a kada vakcinacija počne 15. oktobra slaćemo na isti način poruke gde i kada mogu da se vakcinišu. Vakcina ima dovoljno, a prioritetne grupe su stariji do 60 godina i oni sa hroničnim oboljenima, truidnice i zaposleni u centrima za socijalni rad", najavio je Jovanović.

Naglasio je da će vaklcinacija protiv sezonskog gripa biti obavljenja na punktovima za vakcinisanje protiv kovida.

"Cilj je da i na ovaj način, sa ovom vakcinom podignemo kolektivni imunitet i ne dozvolimo da se sudare kovid i sezondski grip. Ovim se želi i da se izbegne izlaganje građana zaražavanju dok stoje u redovima u domovima zdravlja, već da mogu da dođu direktno na vakcinaciju kada im je zakazana. Na taj način ćemo organizovati i sve buduće vakcinacije", naglasio je Jovanović.

Dodao je da je treću dozu protiv kovida do sada u Srbiji primilo sgotovo 450.000 građana, i pozvao sve koji su dobili poruku da mogu da prime treću dozu, odmah odu do najbližeg doma zdravlja i obave vakcinaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Umesto protiv korone, davala vakcine protiv gripa
Vakcine

Doboj

04.08.2021. 15:05

Umesto protiv korone, davala vakcine protiv gripa

Radnica Doma zdravlja Doboj prijavljena je da je umesto vakcine protiv virusa korona nekim građanima dala vakcinu protiv sezonskog gripa, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve