POMOĆ ILI DODATNI STRES? Da li popularni “sleep trackeri” stvarno rade posao?

POMOĆ ILI DODATNI STRES? Da li popularni “sleep trackeri” stvarno rade posao?

foto: Shutterstock


Personalni “spleep trackeri” sve su popularniji, a kako i ne bi bilo kada nam pružaju fascinantan uvid u misterioznu trećinu života koju provodimo spavajući. Podaci možda nisu toliko tačni kao kada je u pitanju profesionalna procena, ali ova alatka za praćenje sna može vam dati korisne informacije o kvalitetu vašeg sna i kako ga poboljšati.

“Sleep trackera” na svetskom tržištu je sada mnogo i svi se razliku. Od onih koji se poput sata nove oko zgloba, do onih koji se zakače za jastuk ili koje odložite na noćni odmarić. Karakteristike ovih uređaja su različite, ali neke uobičajene mogućnosti uključuju:

  • Trajanje spavanja: Praćenjem vremena tokom kojeg ste neaktivni, uređaji mogu da snimaju kada zaspite noću i kada se ujutro budite.
  • Kvalitet spavanja: Uređaj otkriva kada ste san tokom noći prekinuli a da toga ujutroa možda niste ni svesni, obaveštava vas i kada ste se noću okretali, budili, ustajali iz kreveta…
  • Faze mirovanja: Neki sistemi za praćenje prate faze vašeg sna i vreme kada se alarm oglasi u periodu kada manje duboko spavate.
  • Faktori okoline: Neki uređaji beleže faktore iz okruženja kao što su količina svetlosti ili temperature u vašoj spavaćoj sobi.
  • Faktori životnog stila: Neki tragači od vas traže da unesete informacije o aktivnostima koje mogu uticati na san, kao što su kofein koji ste popili, kada ste jeli ili je li vam nivo stresa visok.
foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Međutim, iako tragači mogu prikupiti puno informacija o vašim navikama spavanja, postoji jedna bitna stvar koju oni uglavnom ne rade, kaže dr. Alan Schvartz, direktor Centra za poremećaje spavanja u Medicinskom centru Johns Hopkins Baiviev: “Oni ne mere spavanje direktno”.

“Umesto toga, oni često mere neaktivnost kao surogat za procenu sna. Većina uređaja za praćenje spavanja pomalo procenjuje koliko zapravo spavate.”

Za tačne podatke o vašim navikama spavanja, trebalo bi da uradite medicinsku studiju sna, koja prati moždane talase da bi analizirali faze spavanja kroz koje prolazite tokom noći. Ovakve studije su korisne za dijagnozu stanja poput apneje za vreme spavanja i drugih poremećaja spavanja.

sleep tracker spavanje.jpg 1

Ipak, ovi uređaji definitivno mogu biti korisni za prepoznavanje obrazaca u vašim navikama spavanja, kaže Schwartz. Osećate li se bolje ukoliko spavate od 22 sata uveče ili možda ako spavanje pomerite za 23 časa? Da li bolje spavate kada vam je spavaća soba hladnija ili nakon vežbanja? Da li vam je poremećen san ukoliko ste popili kafu posle ručka?

“Tragač će vam dati informacije o kojima treba razmišljati. Često sa grafikonima ili izveštajima koji su prilagođeni korisnicima koji olakšavaju uočavanje trendova. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa kvalitetom sna, dobra je ideja da razgovarate sa lekarom. Ako ste inače zdrava osoba koja samo želi da stekne neki uvid u vašu rutinu spavanja, uređaji za praćenje mogu biti dobra opcija. Ali ostavite zrnce sumnje kada je reč o brojkama”, kaže Schwartz.

spavanje1

Može biti anksiozno…

Istraživači, međutim, upozoravaju da potera za savršenim snom može biti kontraproduktivna. U nekim slučajevima, ljudi provode mnogo vremena u krevetu pokušavajući da povećaju broj sati, zbog čega se nesanica pogoršava.

Rafael Valat, istraživač sna na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, navodi da aplikacije za spavanje pružaju nepotpunu sliku o kvalitetu sna zato što ne mogu da mere faze sna. On je za Njujork tajms rekao da aktivno praćenje sna može izazvati anksioznost koja dalje nepovoljno utiče na san.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar