Život
22.05.2021. 09:05
R.E.

Nasamario ga muzičar

Kako je predsednik Amerike prošvercovao marihuanu

carina, granica, aerodrom
Izvor: Shutterstock

Slučajan aerodromski susret velikog džez muzičara i političara, proizveo je jednu od najsmešnijih anegdota vezanu za njihovo poznanstvo.

Kasnih pedesetih godina prošlog veka, američki Stejt Department imenovao je džez legendu Luja Armstronga za - ambasadora dobre volje i finansirao njegovu turneju po Evropi i Aziji.

Prilikom povratka sa turneje 1958. muzičari su zajedno sa ostalim putnicima zaustavljeni na Njujorškom aerodromu, zbog povećane sumnje o unošenju nedozvoljene robe. I gle čuda, Armstrong je kod sebe imao veću količinu marihuane...

Verovali ili ne, spasio ga je predesdnik Amerike lično, mada to nije znao.

Naime, u istom trenutku kao putnik na aerodromu se zadesio i tadašnji potpredsednik Ričard Nikson, praćen obezbeđenjem i grupom reportera. Kada je ugledao Armstronga, uvideo je priliku da se fotografiše sa poznatim džezerom, pa mu je odmah prišao i upitao ga  "Šta radiš ovde?“

Ričard Nikson
Izvor: EPA / DIMA TANIN

Armstrong mu je odgovorio: "Upravo sam se vratio sa turneje po Aziji i rekli su mi da moram da stanem u red za carinu".

Nikson je odmah uzeo njegov prtljag i uzviknuo: "Ambasadori ne moraju da prolaze kroz carinu, a potpredsednik će ti rado poneti kofere!".

I tako je Nikson lično preneo marihuane kroz carinu.

Kada je Nikson kasnije saznao šta se dogodilo, "Lui puši travu?!“, šokirano je prokomentarisao predsednik SAD kada je kasnije saznao šta se, zapravo, dogodilo.

I nije mu zamerio.

Kada je Armstrong preminuo 1971. godine, predsednik Nikson naglasio je njegov uticaj na razvoj američke muzike i to zahvaljujući njegovoj kreativnoj individualnosti. 

"On je bio jedan od arhitekata američke umetničke forme, slobodnog duha, svetski poznat umetnik. Njegov ogroman talenat i divna duša obogatile su i ulepšale sve naše živote“, rekao je Nikson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve