Život
06.03.2020. 15:33
N. G./The Independent

Kako možete sami napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku, ako ponestane?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema savetima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

U prodavnicama širom Evrope došlo je do nestašice sredstava za dezinfekciju ruku jer su građani pohrlili u prodavnice kako bi se snabdeli zalihama u slučaju uvođenja karantina.

Pročitajte još: Kinezi napravili robota da pregleda obolele

Dobra vest je da dezinfekciono sredstvo, možete napraviti i sami. Jedino što treba da pazite je da pravilno izmerite sastojke.

"Sredstva za dezinfekciju ruku jednako su delotvorna kao i ona kupovna ako koristite pravilan postotak alkohola", rekao je doktor Dejvid Agus, a prenosi The Independent.

Da biste napravili sredstvo za dezinfekciju ruku, potreban vam je izopropilni alkohol ili izopropanol koji se može kupiti u mnogim prodavnicama, ima ga čak i u apotekama.

Pročitajte još: Adams – Prestanite da kupujete maske

Uz izopropanol biće vam potreban i gel aloe vere, posuda, kašičica, levak, boca s raspršivačem ili boca za tekući sapun.

Prvo treba u posudu uliti 2/3 šoljice alkohola i 1/3 šoljice aloe vere koje treba dobro promešati. Nakon toga možete smesu uliti pomoću levka u boce. Ako vam smeta miris alkohola, možete dodati pet do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete koristiti piće koje ima gotovo svaka prodavnica - votku. U tom vam slučaju treba bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml.

Prvo bočicu napunite do 1/3 votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve