Kako možete sami napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku, ako ponestane?

Kako možete sami napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku, ako ponestane?

Shutterstock


Prema savetima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

U prodavnicama širom Evrope došlo je do nestašice sredstava za dezinfekciju ruku jer su građani pohrlili u prodavnice kako bi se snabdeli zalihama u slučaju uvođenja karantina.

Pročitajte još: Kinezi napravili robota da pregleda obolele

Dobra vest je da dezinfekciono sredstvo, možete napraviti i sami. Jedino što treba da pazite je da pravilno izmerite sastojke.

“Sredstva za dezinfekciju ruku jednako su delotvorna kao i ona kupovna ako koristite pravilan postotak alkohola”, rekao je doktor Dejvid Agus, a prenosi The Independent.

Da biste napravili sredstvo za dezinfekciju ruku, potreban vam je izopropilni alkohol ili izopropanol koji se može kupiti u mnogim prodavnicama, ima ga čak i u apotekama.

Pročitajte još: Adams – Prestanite da kupujete maske

Uz izopropanol biće vam potreban i gel aloe vere, posuda, kašičica, levak, boca s raspršivačem ili boca za tekući sapun.

Prvo treba u posudu uliti 2/3 šoljice alkohola i 1/3 šoljice aloe vere koje treba dobro promešati. Nakon toga možete smesu uliti pomoću levka u boce. Ako vam smeta miris alkohola, možete dodati pet do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete koristiti piće koje ima gotovo svaka prodavnica – votku. U tom vam slučaju treba bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml.

Prvo bočicu napunite do 1/3 votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar