Život
02.05.2022. 09:34
R.E.

Važan praznik

Kako se proslavlja Ramazanski bajram

RAMAZANSKI BAJRAM
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Islamski vernici od ovog ponedeljka proslavljaju Ramazanski bajram nakon jednomesečnog posta, jedan od dva najznačajnija praznika.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Melvud Dudić rekao je za Radio-televiziju Srbije da je taj praznik lepa prilika da se pokidane međurodbinske veze, kojima su doprinela dešavanja u svetu, ponovo uspostave.

"Ovo je lepa prilika da kroz muhabet, kroz druženje, kroz ponovno upoznavanje - došlo je vreme da moramo jedni druge da upoznajemo, jer se ne poznajemo. Mnoge porodice se obidju samo u posebnim prilikama, evo dobre prilike da te pokidane medjurodbinske veze ponovo uspostavimo i da vidimo gde smo i šta smo", rekao je Dudić.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, završio se mesec Ramazana za islamske vernike.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, tokom kojih se organizuju javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A za kraj Ramazana - pomilovanje 1.542 zatvorenika
zatvor

Iran

01.05.2022. 13:25

A za kraj Ramazana - pomilovanje 1.542 zatvorenika

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei će pomilovati ili ublažiti kazne za 1.542 zatvorenika povodom kraja muslimanskog posta Ramazana.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve