Život
01.09.2021. 10:12
R.E.

Nauka

Kako se veštačka inteligencija koristi za donošenje ispravnih odluka u poljoprivredi?

poljoprivreda
Izvor: Shutterstock

Korišćenje veštačke inteligencije u poljoprivredi je aktuelno u celom svetu, a u Srbiji bi trebalo da bude posebno značajno, s obzirom na njen značaj kao jedne od ključnih grana srpske ekonomije. Na internetu je dostupan veliki broj relevatnih podataka koji uz pomoć modela baziranih na veštačkoj inteligenciji mogu da generišu korisne informacije za poljoprivrednu proizvodnju i pametnu poljoprivredu.

Naučnici sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu trenutno rade na istraživanju i kreiranju modela zasnovanog na algoritmima veštačke inteligencije koji će pomoći u donošenju ispravnih i korisnih odluka u poljoprivredi.

Ideja projekta pod nazivom CERES je da se kreiraju modeli koji bi na osnovu mnoštva dostupnih podataka, u vidu optičkih i radarskih satelitskih snimaka (Copernicus misije), podataka o zemljištu (in-situ, LandGIS, SoilGrids), preciznih meteoroloških podataka i tekstualnih podataka dostupnih na internet portalima namenjenih poljoprivredi, bili u stanju da automatizovano generišu nove informacije koje će služiti pravovremom donošenju ispravnih odluka u poljoprivredi.

Modeli će biti razvijani za potrebe rane identifikacije promena u rastu biljke koja može biti prouzrokovana bolešću biljke ili nedostatku hranljivih materija u zemljištu, automatizovanog zaključivanja o uzrocima nastalih promena, procene prinosa, procene humusa u zemljištu, identifikaciju aktivnosti obrade zemljišta.

U okviru CERES projekta razviće se metodologija za obradu satelitskih snimaka, kreiranje dnevnih rasterskih meteoroloških podataka, uzorkovanje podataka zemljišta, automatizovanu pretragu relevatnih tekstualnih informacija, oblikovanje i objedinjavanje podataka.

CERES je projekat koji će koristiti veštačku inteligenciju zajedno sa proizvodima daljinske detekcije, text mining-a i geoinformatike, uključujući i uzorkovanje zemljišta, za potrebe kreiranja korisnih informacija za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Modeli koji će se razviti u okviru CERES projekta, a koji će moći da generišu nove informacije koje će biti od ključnog značaja za poljoprivrednu proizvodnju su glavni rezultati projekta.

Naučnici ističu da im je želja da rezultati CERES projekta pomognu proizvođačima da donosi odluke bazirane na aktuelnim podacima, a ne na osnovu pukih pretpostavki.

CERES projekat je fokusiran na razvijanje metodologije za objedinjavanje i iskorišćenje mnoštva informacija relevantnih za poljoprivredu, a koje su danas besplatno dostupne.

Pored navedenog, biće kreirani GIS podaci za ključne klimatske elemente u visokoj rezoluciji, kao i modeli za procenu prinosa koji mogu biti korisni za procenu rizika, osiguranje u poljoprivredi, analizu produktivnosti i planiranje proizvodnje, Projekat je u realizaciji od septembra 2020. godine, a istraživači će na projektu raditi još godinu dana.

CERES projekat finansira Fond za nauku Republike Srbije u okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Od 1. septembra veštačka inteligencija u nastavi"
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabić najavljuje

01.06.2021. 12:46

"Od 1. septembra veštačka inteligencija u nastavi"

Od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, izjavila je premijerka Ana Brnabić na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve