Kako zaštititi decu od onlajn rizika tokom pandemije?

Kako zaštititi decu od onlajn rizika tokom pandemije?

Shutterstock


Centar za prava deteta saopštio je danas da oko 1,5 milijardi dece širom širom sveta ne ide u školu i da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće putem interneta i da je zato važnije nego ikad pre da roditelji povedu računa da im deca ne postanu meta seksualnih predatora i zlostavljača koji vrebaju na internetu.

Navode da se mnoga deca prvi put pridružuju onlajn svetu, da provode mnogo više vremena na mreži što nosi sa sobom nove rizike i da zato preporučuju roditeljima i starateljima da preduzmu neophodne korake kako bi zadržali kontrolu nad trenutnom situacijom.

Zbog mera koje su preduzete za sprečavanje širenja virusa KOVID-19, tokom samoizolacije deca su primorana da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće, pa su se obrazovanje i socijalizacija preselili na internet tako da Centar za prava deteta preporučuje da roditelji razgovaraju sa decom o bezbednosti na mreži.

Pročitajte još: 35 pravila za vrtiće

Kažu da roditelji treba da budu svesni mobilnih usluga koje koriste deca i da im pomognu da shvate važnost upravljanja ličnim podacima na ispravan način.

Roditeljima i starateljima se, kako navode, preporučuje da zatraže od dece da im pokažu koji sadržaj najviše koriste na mreži, kako bi bolje razumeli navike i potencijalne opasnosti sa kojima se suočavaju.

Roditelje pozivaju da pomognu deci da postave podešavanja privatnosti i provere da li znaju kako da prijave neprikladan sadržaj.

Korisne informacije i resurse mogu se pronaći pomoću Digitalnog vodiča za bezbednost na internetu , a roditelji treba sa provode vreme sa svojom decom na mreži i da zajedno istraže alate i aplikacije koje deca mogu da koriste i da razgovaraju o tome zašto određeni alati i aplikacije možda nisu prikladni za njih.

Upozoravaju i da deca mogu biti izložena ozbiljnim rizicima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja na internetu čak i dok koriste onlajn igrice i zato roditelji treba da pokažu deci na koji način mogu da aktiviraju funkcije blokiranja i prijavljivanja u svakoj igri i aplikaciji, kako bi sprečili nasilnike ili strance da ih kontaktiraju.

Navode da su otvoreni dijalog i diskusija od predusnog značja kako bi se deca obratila za pomoc? odraslima u slučaju da su uznemireni, zabrinuti ili uplašeni zbog nečega što su videli ili što im se dogodilo na mreži.

Takođe, roditeljima i starateljima preporučuju i da nađu način da deca imaju ravnotežu između vremena provedenog na internetu i drugih aktivnosti.

Ukoliko smatraju da im je dete na bilo koji način ugroženo na intrenetu treba da se obratite Centru za bezbednost na internetu na broj telefona 19833, kažu u Centru za prava deteta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar