Kineska sonda završila sa prikupljanjem uzoraka sa Meseca

Kineska sonda završila sa prikupljanjem uzoraka sa Meseca

EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Kina je danas saopštila da je njena najnovija mesečeva sonda završila sa uzimanjem uzoraka mesečeve površine i zatvorila ih u svemirsku letelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u poslednjih 40 godina.

Povezane vesti – NASA: Voda pronađena na površini svetle strane Meseca

Čang”e 5, treća kineska sonda koja je sletela na Mesec, poslednja je u nizu sve ambicioznijih misija za svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu, prenosi AP.

Chang”e 5 je u utorak setela na Okean oluja na Mesečevoj bliskoj strani, u misiji donošenja uzoraka sa Meseca na Zemlju prvi put od 1976. godine.

Povezane vesti – NASA: Naša galaksija ima 300 miliona naseljivih planeta

Sonda je “završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letjelici”, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne svemirske uprave.

U povratku, Čang”e 5 bi trebalo da sredinom decembra sleti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gde su i prethodno sletali kineski brodovi Šenžou sa posadom otkako je Kina prvi put poslala čoveka u svemir 2003. godine i postala treća zemlja posle Rusije i Sjedinjenih Država kojoj je to pošlo za rukom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar