Život
31.03.2020. 18:00
Bebo.club

Koliko je virus korona opasan po dojilje i trudnice?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Trudnice su generalno osetljivije na infekcije virusima zbog imunoloških i fizioloških promena u telu, prenosi portal Bebo.club.

Ipak, još uvek ne postoje zvanični naučni izveštaji o većoj osetljivosti trudnica na bolest izazvanu korona virusom COVID-19 u odnosu na ostatak populacije, kao ni o štetnim efetima po fetus.

Poznati su slučajevi gubitka ploda kod ostalih tipova korona virusa, kao što su SARS-CoV i MERS-CoV.

Rizik u prvom trimestru kod virusnih infekcija predstavlja visoka temperatura, koja može da poveća rizik od određenih urođenih defekata ploda.

Još uvek nije poznato da li trudnica sa infekcijom COVID-19 može preneti virus na plod ili novorođenče načinima vertikalne transmisije (pre, tokom ili nakon porođaja).

Ipak, u do sada poznatim, skorašnjim, slučajevima beba rođenih od majki sa infekcijom COVID-19, ni jedno dete nije imalo pozitivan rezultat na virus koji izaziva COVID-19. Takođe, virus nije izolovan ni u uzorcima amnionske tečnosti, ni u majčinom mleku.

Da li se kod zaražene trudnice porođaj mora obaviti carskim rezom?

Ne. Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se porođaj izvede carskim rezom samo onda kada za to postoje medicinski opravdani razlozi.

Metod porođaja se određuje individualno za svaku trudnicu, uzimajući u obzir preference trudnice i ostale medicinske indikacije.

Prenošenje virusa sa dojilje na bebu

Nema dokaza da se virus može preneti na bebu kroz majčino mleko. U do sada poznatim (ograničenim) slučajevima kod dojilja sa infekcijom COVID-19, nije izolovan virus u majčinom mleku.

Štaviše, moguće je da se u mleku zaraženih žena nalaze antitela protiv virusa, kao što je zabeleženo kod ostalih tipova SARS-CoV.

Prema preporukama Svestke zdravstvene organizacije, žene koje imaju Covid-19 mogu da nastave sa dojenjem ukoliko to žele.

Blizak kontakt sa bebom i rano, isključivo dojenje pomaže bebi da napreduje. Zbog toga, žene obolele od Covid-19 mogu da nastave da doje ukoliko to žele, da drže bebu u naručju i ostvaruju kontakt kože-na-kožu, kao i da dele sobu sa bebom.

Ukoliko se žena ne oseća dobro, može hraniti bebu svojim mlekom koje će prethodno obezbediti izmlazavanjem.

Dodatno, neophodno je, bez obzira da li će se beba hraniti dojenjem ili dohranom,  da se preduzmu sve preventivne mere kako bi se beba zaštitila od infekcije.

Majke koje su zaražene, trebalo bi:

  • da nose maske kada su blizu bebe
  • da peru ruke pre i nakon dojenja ili izmlazavanja
  • da dezinfekuju kontaminirane površine
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve