Život
25.05.2023. 04:30
Promo

Ako ćete na odmor avionom

Koliko prtljaga prihvata koja avio-kompanija

kofer, putovanja
Izvor: Shutterstock

Pakovanje za putovanje može biti izazovan posao, posebno ako niste sigurni odakle da počnete. Međutim, uz blagovremeno planiranje i adekvatnu organizaciju, pakovanje će postati lak zadatak bez stresa. Pročitajte nekoliko saveta svetskih putnika koji će vam pomoći da spakujete kofer u skladu sa različitim propisima i traženim dimenzijama.

Uvek imajte u vidu sledeće: veliki koferi su praktični za duža putovanja jer možete ubaciti mnoštvo stvari, ali neophodno je na vreme proveriti koliko komada prtljaga možete da ponesete sa sobom i kojih dimenzija sme biti kako biste izbegli neprijatne situacije na aerodromu!

Air Serbia

Ručni prtljag: Možete poneti jedan komad ručnog prtljaga koji ne sme biti veći od 55 cm x 40 cm x 23 cm i težine do 8 kg.

Prijavljeni prtljag: Za većinu letova dozvoljeno je besplatno prijaviti jedan komad prtljaga koji ne sme biti veći od 158 cm (zbroj dimenzija dužine, širine i visine) i težine do 23 kg. U nekim tarifama može biti ograničenje na manju težinu ili broj komada.

Wizz Air

Ručni prtljag: Možete poneti jedan komad ručnog prtljaga koji ne sme biti veći od 40 cm x 30 cm x 20 cm i mora stati ispod sedišta ispred vas. Neki tarifni paketi omogućuju i dodatan komad ručnog prtljaga većih dimenzija (do 55 cm x 40 cm x 23 cm), ali podleže naknadi.

Prijavljeni prtljag: Prijavljeni prtljag nije uključen u osnovnu tarifu i podleže naknadi. Moguće su različite opcije i tarifni paketi, pri čemu dimenzije i težina mogu varirati. Preporučuje se proveriti detalje pre putovanja.

Ryanair

Ručni prtljag: Možete poneti jedan komad ručnog prtljaga koji ne sme biti veći od 40 cm x 20 cm x 25 cm i težine do 10 kg. Takođe, dopuštena je dodatna mala torbica koja mora stati ispod sedišta.

Prijavljeni prtljag: Prijavljeni prtljag nije uključen u osnovnu tarifu i podleže naknadi. Dimenzije i težina prijavljenog prtljaga zavise od odabrane tarife.

Lufthansa

Ručni prtljag Možete poneti jedan komad ručnog prtljaga koji ne sme biti veći od 55 cm x 40 cm x 23 cm i težine do 8 kg. Dodatno je dopušteno poneti manju torbu ili ručnu torbicu koja mora stajati ispod sedišta.

Prijavljeni prtljag: Dimenzije i težina prijavljenog prtljaga zavise od odabrane tarife. Uobičajeno, putnici mogu prijaviti jedan komad prtljaga.

Saveti za pakovanje u skladu sa propisima avio-kompanija

Uz ove savete profesionalnih svetskih putnika pakovanje će biti jednostavno i izbeći ćete neprijatnosti:

Napravite listu

Jedan od najvažnijih koraka u pakovanju je kreiranje liste svega što treba da ponesete.

Ovo ne samo da će vam pomoći da ostanete organizovani, već će i osigurati da ne zaboravite nijednu važnu stvar. ali to ne znači da ne treba napraviti detaljan spisak, kako biste se osigurali da nešto ne zaboravite, ali i da nećete prepuniti kofer nepotrebnim stvarima.

Podelite svoju listu u kategorije kao što su odeća, toaletne potrepštine i elektronika i štiklirajte stavke nakon što ih spakujete.

Ne savijajte odeću

Jedan od najboljih načina da uštedite prostor u koferu ili torbi je da umotate odeću u rolne umesto da je savijate.

Rolanje vaše odeće ne samo da štedi prostor, već i pomaže u sprečavanju gužvanja. Počnite tako što ćete zamotati pantalone i spakovati ih na dno, a zatim priložiti košulje na vrh. Ova tehnika će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor i da odeća bude organizovana.

Čuvajte važne stvari u ručnom prtljagu

Kada putujete, važno je da držite važne stvari kao što su pasoš, lekovi i elektronika u ručnoj torbi.

Na ovaj način, ako se vaš prtljag izgubi ili kasni, i dalje ćete imati pristup najvažnijim stvarima. Takođe je dobra ideja da u ručni prtljag spakujete bar jednu rezervnu odevnu kombinaciju u slučaju neplaniranih situacija sa prijavljenim prtljagom.

Izmerite prtljag na vreme

Korišćenje vage za prtljag može vam pomoći da izbegnete preterano pakovanje i naknade za višak prtljaga.

Jednostavno izmerite svoj kofer pre nego što odete od kuće da biste bili sigurni da je u granicama težine propisane od strane avio-kompanije kojom putujete.

Ne prepakujte

Primamljivo je spakovati sve što mislite da bi vam moglo zatrebati, ali previše stvari može učiniti putovanje stresnijim i teškim.

Držite se osnovnih stvari i izbegavajte da donosite predmete koje možete lako da kupite ili iznajmite na odredištu, a zauzimaju mnogo mesta. Najbolja opcija je prati i ponovo koristiti iste stvari tokom putovanja, a izbegavati kupovinu nove nepotrebne garderobe i time doprinošenje gomilanju tekstilnog otpada!

Uzmite u obzir klimu i aktivnosti

Pre pakovanja, razmislite o klimi i aktivnostima koje ćete obavljati tokom putovanja.

Spakujte odeću koja odgovara vremenu i svim planiranim aktivnostima. Ako niste sigurni šta da ponesete proverite prognozu pre nego što krenete i spakujte se u skladu sa tim! Bitno je, a nekad i neophodno obući se u skladu sa vremnskim prilikama kako zimi ne biste promrzli, a leti smanjili rizik od toplotnog udara na ulicama metropola.

Takođe, razmislite o pakovanju raznovrsnih komada koji se mogu nositi na više načina i slojevito u slučaju nagle promene vremena.

Minimizirajte svoje toaletne potrepštine

Toaletne potrepštine mogu zauzeti mnogo prostora u vašem koferu, pa je važno da svedete na minimum ono što nosite.

Razmislite o korišćenju ambalaže putne veličine za vaš šampon, balzam i druge toaletne potrepštine. Takođe možete kupiti kozmetiku za put na svom odredištu ili proveriti pre dolaska da li se u hotelskoj sobi u sklopu usluge dobijaju besplatni artikli kao što su šampon i gel za tuširanje.

Srećan put!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić najavio nove vaučere za putovanja
kofer, putovanja

Da li ih koristite?

28.04.2023. 12:51

Vučić najavio nove vaučere za putovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji j u poseti Zaječarskom okrugu u Sokobanji, obišao je štandove sa turističkom ponudom i lokalnim proizvodima i najavio da će uskoro biti obezbeđeni dodatni vaučeri za odmor u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve