Život
23.11.2022. 08:05
Beta

Živeli!

Koliko se u Srbiji godišnje napravi rakije, koliko izveze i kada će TAJ festival

rakija
Izvor: Shutterstock

Šumadijski festival rakije, treći po redu, biće organizovan u subotu, 26. novembra u Kragujevcu, najavili su organizatori.

U Exclusive event centru biće više od 40 izlagača, među kojima su neke od najpoznatijih destilerija iz Srbije.

Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa, a cena ulaznice je 500 dinara.

Šumadijski festival rakije je radi bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnici organizatora festivala, Gradske turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija", istakli su da su proizvodjači rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.

"Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvodjača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda", rekao je direktor PКS - RPК - Кragujevac Predrag Lučić.

On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra", rekao je.

Predsednik Asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji.

On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocene uzorka uzetih iz prodavnica.

Predstavnica Turističke organizacije Кragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PКS Aleksandar Bogunović je rekao da je 2016. godine pojednostavljena procedura registra proizvodjača jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.

"Registracija proizvođača rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi bezbedni", kazao je on i dodao da legalni proizvodjači ne mogu da se izbore sa velikim sivim tržištem.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije.

Pored registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, veliki je broj individualnih proizvođača, odnosno gradjana koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 miliona litara.

Za devet meseci ove godine, izvoz rakija od voća je povećan za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrednost od preko 10 miliona evra, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46 procenata.

Vrednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, najveći rast vrednosti izvoza u 2022. zabeležen je na tržište Švajcarske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, što ć pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prepoznavanje kompletne kulture našeg naroda kroz čašicu rakije
Rakija Akov

Tradicionalno srpsko piće

14.04.2021. 14:01

Prepoznavanje kompletne kulture našeg naroda kroz čašicu rakije

Iako je rakija piće arapskog porekla, koje je na naše podneblje došlo iz Turske u 14. ili 15. veku, ona je u našem narodu prihvaćena kao tradicionalno srpsko piće i jedan od najsnažnijih domaćih brendova.
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve