Život
11.05.2021. 22:35
R. E. / Forbes

Borba sa falsifikatima

Korak napred u bezbednosti internet kupovine

Amazon
Izvor: Shutterstock

Kompanija Amazon je prošle godine blokirla više od deset milijardi ponuda na svom sajtu, za koje se sumnjalo da su bile lažne.

Amazon je uložio oko 700 miliona dolara u razvijanje sistema za održavanje sigurnosti na njihovoj platformi. Kao lider u oblasti e-kupovine, Amazon pokušava da umanji sve prisutnije brige oko pouzdanosti internet prodaje, koje dolaze od kupaca, prodavaca ali i državnih zvaničnika, prenosi Forbes.

U najnovijem izveštaju kompanije Amazon stoji da je zaposleno oko deset hiljada ljudi koji će detektovati i sklanjati lažne ponude sa sajta. U istom izveštaju se kaže da je više od šest miliona zahteva za verifikaciju naloga za prodaju, pod sumnjom da su otvarani radi prevare kupaca.  Samo 6 odsto naloga za prodaju su odobreni od strane Amazona, što je doprinelo tome da je manje od 0.01 odsto od svih prodaja prijavljeno kao prevara od strane kupaca.

Amazon
Izvor: Shutterstock

Amazon je iz svojih centara za obradu porudžbina preuzeo oko dva miliona falsifikovanih proizvida, koje je potom uništio kako se ne bi vratili na tržište. Tokom pandemije mnogi su se okrenuli kupovini preko interneta, pa je tako porastao broj lažnih ponuda kao i nelagodnost među kupcima koji su počeli da gube poverenje u internet platforme poput Amazona.

Početkom marta 2020. u SAD je donet novi zakon koji od online platformi za prodaju, u koje pored Amazona spadaju i E-bay i Etsy, zahteva da verifikuju i provere sve pojedinačne prodavce, kako bi se sprečila organizovana prodaja falsifikovane robe. Ovim zakonom je određeno da svi prodavci moraju jasno navesti Ime svoje firme, poslovnu adresu, imejl adresu i broj telefona. Pored toga, platforme moraju obezbediti i službu telefonske pomoći za kupce koji žele da prijave sumnivu aktivnost na sajtu.

Istraga iz 2019., koju je sproveo Wall Street Journal, otkrila je više od četiri hilade artikala na Amazonu koji su nebezbedni, loše obeleženi ili zabranjeni od strane federalnih agencija SAD.

Iste godine, kompanije Nike i Birkenstock objavile su da ne prodaju svoje proizvode na Amazonu. U izveštaju američkog Ministarstva za državnu bezbednost iz januara 2020. navodi se da kupci često nisu ni svesni rizika od prevara kojima se izlažu prilikom kupovine preko interneta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amazon otvara frizerski salon u Londonu
Amazon

Širi delatnost

20.04.2021. 16:33

Amazon otvara frizerski salon u Londonu

Američki gigant u e-trgovini Amazon objavio je danas da planira da otvori svoj prvi frizerski salon u istočnom Londonu, čime nastavlja da istražuje nove pravce razvoja poslovanja i da promoviše neke artikle koje prodaje na svojoj platformi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve