Život
01.04.2022. 10:15
R.E.

Zanimljivo

Korisne stvari koje niste znali da su izmislile žene

žene
Izvor: Shutterstock

Da li ste se ikad zapitali, kada bacate đubre – ko je izmislio kantu sa papučicom? Ili, kada uživate u svom raskošnom akvarijumu – kome prvom je ovo palo na pamet da napravi? A, kada vadite oprane sudove iz mašine – da li znate ko je tvorac tog korisnog pomoćnika u kuhinji? Za sve to su zaslužne – žene.

Stakleni akvarijum…

 …izmislila je Džejn Velpruk Paver 1832. godine. Ona je bila prirodnjak i morski biolog, a stakleni akvarijum je dizajnirala da bi mogla lakše da proučava vodene organizame. Pronalazak joj je omogućio da utvrdi kaki Argonauta Argo, vrsta hobotnice, proizvodi sopstvene školjke umesto da ih dobija od drugih životinja kao što to rade rakovi pustinjaci.

Daska za peglanje…

…izum je Sare Bun, krojačice iz 19. veka, čiji je cilj bio da olakša peglanje rukava na ženskoj odeći. Inače, Sara je bila jedna od prvih afroameričkih žena kojoj je dodeljen patent.

Požarno stepenište…

…je osmislila Ana Koneli 1887. godine, nakon što je u Americi naglo porastao broj višespratnica. To stepenište nije spasilo samo stanare zgrada koje je zahvatio požar, već i vatrogasce koji su mogli da koriste platforme za podizanje svoje opreme uz bočne strane zgrada da bi se borili protiv požara bez ulaska.

Mašina za pranje sudova…

…delo je Džozefine Kokrejn, koja je 1880. osmislila prvu komercijalnu mašinu za pranje kućnih sudova. Ona je bila bogata žena koja je želela mašinu koja će sudove prati brže i bolje od njene posluge, ali je njen izum bio toliko dobar da su ga ubrzo preuzeli i hoteli i mnogi restorani.

Brisači za stakla automobila…

…su deli Meri Anderson iz Alabame, koja je na tu ideju došla vozeći se jednog snežnog dana 1902. godine za Njujorka. Izum je patentirala 1903. godine.

Pancir…

…verovali ili ne, izmislila je žena 1965. godine. Stefani Kvolek je razvila sintetičko vlakno koje je bilo toliko snažno da je bilo otporno na metke. Stefani je 1995. postala četvrta žena koja je primljena u Nacionalnu kuću slavnih pronalazača.

Pelene za jednokratnu upotrebu…

…je 1946. dizajnirala Merion Donovan koristeći najlonsku padobransku tkaninu i plastične kopče. Za samo tri godine njen izum je postao hit u Americi, a potom i širom sveta-

Kanta sa papučicom…

…je izum Lilijen Gilbert koja je početkom 20. veka dizajnirala desetine izuma koji su poboljšali svakodnevni život ljudi, uključujući i kantu za otptke sa nožnom papučicom. Takođe, ona je zaslužna i zo to što danas u frižiderima imamo police, kao i otvarač za konzerve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žene na koje se treba ugledati: Hirurg dr Jelena Petrović (VIDEO)
doktor

"Kojekude sa Marom"

16.02.2022. 13:05

Žene na koje se treba ugledati: Hirurg dr Jelena Petrović (VIDEO)

Jelena Petrović je specijalista opšte hirurgije i koloprokotolog. Za novu epizodu "Kojekude sa Marom" govorila je kako se kao žena školovala i probijala u jednoj oblasti koja je dugo bila rezervisana samo za muškarce - hirurgiji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve