Kraljica mode nije mogla da je smisli: Ona je jednostavno ružna

Kraljica mode nije mogla da je smisli: Ona je jednostavno ružna


“Nalazim da je mini suknja jednostavno ružan način odevanja i bez čednosti. Ne poznajem nijednog jedinog čoveka koji bi, mada ceni mini suknju, bio spreman da izađe sa ženom koja je tako odevena. Ali zašto se treba odevati tako: Zašto treba pokazivati kolena koja su retko kad lepa? Ne, ne! Sve je to pretenciozno, agresivno i dostojno mržnje, bila je kategorična gospođa Šanel,a nova dužina suknje nije se u početku dopala ni Kristijanu Dioru.
Vremena su se mnogo promenila i gospođa Šanel bi, bila sigurno užasnuta da je dočekala da vidi kako mini suknja neprikarosnoveno vlada i pistom i ulicama već decenijama.Ali,iako su mnoge pristalice mini suknje uvek zahvaljivale Meri Kvant na ovoj modnoj revoluciji, izgleda da su i u staroj Kini određeni staleži nosili ove suknjice, a između dva rata mogle su se videti i u pozorišnim predstavama u Parizu.

suknja 2
Mnogi tvrde da je žensku suknju ustvari prvi skratio francuski modni dizajner Andreu Courregeu, koji je 1961. uključio mini suknje u svoju kolekciju. Ali, dizajner je bio nepraktičan i kratkovidan, jer se nije bavio njegovim ekskluzivnim pravima na pronalazak.
Zvanično, sve zasluge pripadaju Meri Kvant koja je uvek govorila da joj je ideja pala na pamet gledajući devojke na ulici. Međutim njeni poznanici su tvrdili da je ipak bila presudna poseta njenoj prijateljici.Meri ju je zatekla dok sprema kuću u drastično kraćoj suknji, a objašnjenje je bilo da je veoma praktična jer se brže kreće i lakše savija dok čisti.Suknja joj je stajala fantastično jer je imala izuzetno lepe noge i to je bilo to. Novi modni trend je rođen.


Manekeneke u kratkim suknjama Mary Kvant je prvi put izvela na pistu 1965. godine u Njujorku, a modeli su kasnije izašli i na Broadway.Međutim, ta suknja ipak nije podrazumevala današnje varijacije. Klasična dužina mini suknje je 10 centimetara iznad kolena.
Iako je mini suknja munjevitom brzinom zagospodarila ulicama, Holandija je zakonom zabranila njihovo nošenje, a model Džin Šrimpton je bila žestoko iskritikovana jer je nosila mini suknju bez helanki 1965.
A onda je sedamdesetih godina modna industrija odlučila da ipak produži suknju.Mnogi su tvrdili da je to bilo neminovno , jer jednostavno nije mogla da bude kraća, ali već osamdesetih je glavni i odgovorni urednik Vogue-a Ana Vintur pretvorila kombinaciju mini suknje i sakoa u svoj zaštitni znak.

suknja mary-quant
Modna revolucija u kojoj je glavnu ulogu imala mini suknja je, kao i svaka revolucija, bila predmet izučavanja sociologa i psihologa koji su je definisali kao bunt omladine, ali i kao privilegija koju su dobile žene da iskažu svoju seksualnost.Uostalom i Meri Kvant je tvrdila da su njene revolucionarne kreacije dale mladim ženama način da iskažu svoju seksualnost i da bi stil šezdesetih trebao da bude “arogantan, agresivan i seksi”.Sudeći po onome što danas viđamo na pistama i na ulicama ta definicija je i dalje savršeno tačna.Čak i čuvena mala crna haljina Koko Šanel danas je veoma mala.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar