Život
27.09.2023. 04:05
Promo

Da li vam se dopada

Da li ste videli nove murale u Čačku i Obrenovcu?

1
Izvor: Vuk Đurić

U Čačku je završeno slikanje sedmog murala u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People.

Rad autora Vuka Đurića realiziovan je u jednom od čačanskih komšiluka (ugao ulica Mila Ivkovića i Veselina Mikića), a nastaje u saradnji sa festivalom DUK (Dani urbane kulture).

U okviru Free the Streets/Free the People inicijative nastaće ukupno deset murala u gradovima Srbije, sa idejom da se sugrađani podsete na to da javni prostor pripada svima i da svako u njemu treba da se oseća dobrodošlim.

Rad pod nazivom Sedi malo, smiri se, koji je nastao na fasadi zgrade, na obodu Gradskog parka, prema rečima autora, poziva posmatrača da zastane, razmisli, da da sebi vremena i poziva na razgovor.

“Toliko je stolica na svetu, a ljudi se bore oko jedne. Iz tog razloga sugrađanima darujem stolicu koju ne mogu da osvoje i na koju ne mogu da sednu. Darujem im treću stolicu. Ostavljam im prazno mesto i slobodan prostor”, objašnjava umetnik i dodaje:

“Pozadina je nastala iz dugog istraživanja odnosa brojeva i površina, da bi nakon višegodišnjeg lutanja naišao na put koji može biti dobar. Simbolika brojeva je skroz nestala i pretvorila se u forme koje pokušavaju da pruže mir, sklad i harmoniju. Kako se zid nalazi pored parka, želeo sam da predstavim apstraktni pejzaž gradskog zelenila. Koloristički, sve tonove sam preuzeo od same lokacije na kojoj se mural nalazi”.

1
Izvor: Vuk Đurić

Građanska inicijativa Free the Streets/Free the People nastala kao reakcija na preplavljujuću količinu agresivnih poruka koje se nalaze na zidovima u gradovima širom Srbije. U Beogradu je njihov broj posebno uznemirujući. Stoga se nastavlja podrška domaćim umetnicima da slikaju murale koji šalju poruke zajedništva i čine ulični prostor prijemčivim za sve građane, ali ih i dodatno podsećaju da je to upravo prostor koji nam svima pripada i koji svi, bez obzira na lična uverenja, imamo pravo da koristimo – za provođenje slobodnog vremena, druženje i okupljanje, stoji u saopštenju. 

Samo desetak dana ranije šesti mural u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People je realizovan u Obrenovcu od 5. do 9. septembra

1
Izvor: Vanja Piroski

Vuk Đurić (1992, Istok). Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn. Master studije završio je na istom fakultetu 2018. godine. Koordinator je likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosilac je nekoliko projekata, kao I učesnik na dve likovne kolonije. Izveo na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uništen Đokovićev mural
Novak Đoković, ATA, 30. 5. 2023.

Orahovac

30.05.2023. 10:05

Uništen Đokovićev mural

Mural u Orahovcu, na Kosovu i Metohiji, posvećen Novaku Đokoviću, uništen je u noći između ponedeljka i utorka.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve