Život
16.05.2019. 19:00
R.E.

LETEĆI TAKSI "LILIJUM" počinje sa radom 2025. (FOTO/VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naučno fantastični fimovi polako, ali sigurno postaju naša stvarnost. Od Diznijevog filma Odsutan profesor (The Apsent-minded professor, 1961), pa do Blejd Raner 2049 (Blade Runer 2049, 2017), leteći automobili oduvek su bili jedna od glavnih tema filmova iz budućnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tehnološka kompanija iz Minhena proizvela je Lilijum džet - leteći taksi sa pet sedišta, kojeg pokreću 36 električnih mlaznih motora.

Praktičan i jednostavan dizajn vozila, bez repa, kormila, propelera i menjača, omogućio je dizajnerskom timu da se fokusira na osobine koje su više priagođene putnicima, uključujući panoramske prozore i vrata koja se otvaraju na gore.

https://www.youtube.com/watch?v=8qotuu8JjQM

 

Danijel Vigant, suvlasnik i CEO Lilijuma kaže da je vozilo predivno i da su veoma uzbuđeni što su konačno videli kako leti.

"Sa savršenim balansom dometa i brzine, naš avion ima potencijal da pozitivno utiče na način na života i putovanja ljudi širom sveta. Vozilo dostiže maksimaln brzinu od 300 kilometara na sat i domet od 300 km, što ga čini idealnim za prevoženje putnika iznad prometnih gradskih centara", navodi CEO komapanije čije će vozilo za šest godina početi da prihvata putovanja.

Letzeći taksi prošao je prvi test, a sada slede mnogo ozbiljnije provere, ne bi li vozilo za par godina moglo nesmetano da počne sa radom. Iako planiraju da vozilo bude potpuno operativno u različitim gradovima širom sveta do 2025. godine, Lilijum se suočava sa oštrom konkurencijom. Boeing, Terrafugia i Uber su ključni konkurenti koji se utrkuju da budu prvi koji će početi s pružanjem letećih taksi usluga za korisnike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve