Život
25.08.2019. 15:45
R.E.

"LETI MIRNO PROFESORE": Kada san postane koban po život

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ono što želim od života jeste da letim", bio je životni motiv Anđela Grubišića i nešto čemu je britanski naučnik, srpskog porekla posvetio ceo svoj život.

San o letenju i osećaju potpune slobode u vazduhu je neštoo  čemu je većina nas makar u jednom trenutku svog života maštala, ali i brzo odustala jer se činilo nemogućim. Međutim, Grubišić je svoj san pretvorio u opsesiju i posvetio mu se u potpunosti. I uspeo je u tome - leteo je.

Profesor doktor Anđelo Grubišić (38), bio britanski inženjer astronautike srpskog porekla, čiji je otac poreklom iz Like. Od 2013. godine pridružio se Univerzitetu Sautempton u Velikoj Britaniji gde je radio kao predavač astronautike.

Iako jako mlad, bio je stručnjak za električne pogonske sisteme razvijene za svemirski položaj i orbitu. Predavao je o upravljanom svemirskom letu i kako to utiče na ljudsko telo, dizajniranju misija svemirskih sistema i pogonu svemirskih letelica.

Pre nego što se posvetio Univerzitetskoj karijeri, Grubišić je od 2004. god 2008. godine bio istraživač u laboratoriji NASA, za mlazni pogon. Pored toga sarađivao je i sa Evropskom svemirskom agencijom.

Svoj entuzijazam i ljubav prema letenju preneo je i na svoje studente.

Pre četiri godine pokrenuo je  projekat "Ikarus", u koji je bio uključen njegov tim studenata sa Univerziteta Sautempton. Projekat se bavio dizajniranjem letačkih odela, kao i odela na mlazni pogon, koja su rušila rekorde. Iako su njegovi pronalasci bili uspešni, nije odustajao od unapređivanja njihove bezbednosti. Koliko je voleo svoj posao, potvđuje i njegova svojevremena objava na Facebook-u.

"Ako ne radite ono što volite, onda ste ludi", napisao je on na svojoj Facebook profilu.

Ipak, ono što je najviše voleo na kraju ga je ubilo. Trenutak nepažnje, ili sitna greška, bilo je dovoljno da se Grubišić ne vrati sa svog leta. Poginuo je u Saudijskoj Arabiji prilikom takozvaonog takozvanog bejs džampinga. Poginuo je iako je bio šampion u letenju.

Na isti način, prilikom bejs džampijna, završio je i njegov prijatelj Rob iako je iza sebe imao više od 500 takvih skokova.

Pročitajte još - Poginuo Anđelo Grubišić – "leteći čovek": "Ono što želim od života je da letim"

Dva mlada života okončana su čini se prelako, prejeftino... Verovatno za sve, osim za one koji znaju samo za život pun adrenalina i slobodu među oblacima.

"Anđelo je izgubio život radeći ono što je najviše voleo, skako u letačkom odelu, a mi želimo da obezbedimo da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije budu poznati svetu i da slavimo to kako je obeležio naše živote. Anđelo je zarobio srca i umove svih ljudi koji su imali privilegiju da rade sa njim", rekla je Adđelova porodica za BBC.

https://www.youtube.com/watch?v=wAQlwOWj14U

Grubišić nikada nije krio nadu da će njegovi pronalasci potstaći studente da studiraju inženjerstvo. Mnoge i jeste. Vest da je nastradao, pogodila je mnoge njegove studente koji su se porukama oprostili od svog profesora:

"Fantastičan predavač, pravi leteći čovek. Leti lako gore".

"Leti mirno dr Grubišiću, znanje koje ste nam preneli je neprocenjivo i biće tako i dalje."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve