LUTAJUĆI SVETOM: Pitagorina čaša umerenosti

LUTAJUĆI SVETOM: Pitagorina čaša umerenosti

foto: shutterstock


Turisti koji borave na grčkom ostrvu Samosu kući kao suvenir, po tradiciji, nose Pitagorinu čašu umerenosti. Šta je to što ovu čašu čini posebnom?

U Grčkoj je puno toga mit. Postoji predanje po kome su ljudi sa Samosa proizvodili dobra vina još u Pitagorino doba (VI vek pre nove ere). Međutim, kada su za vreme podnevnog odmora pili vino, opijali su se i više nisu bili sposobni za rad. Najučeniji i najumniji među njima bio je naravno Pitagora.

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Trebalo je da reši ovaj problem tako, da svako odrastao može da uživa u čarima vina ali ne i da se napije. U tu svrhu osmislio je čašu, koja se u slobodnom prevodu može nazvati “Pitagorina čaša umerenosti”.
Čaša sa unutrašnje strane ima liniju na određenoj visini. Takođe i “kupolu” u sredini čija se visina podudara s visionom one crte na čaši ali i sa malim ispustima na dnu čaše, odnosno baze kupole.

Svako onaj ko vino sipa do granice dozvoljenog, do linije, može da uživa u blagodetima i slastima odličnog vina sa Samosa. Ako se vino sipa preko linije, čaša se kroz otvor na dnu pomenute kupole prazni i u njoj se ne zadržava ni jedna jedina kapljica dragocene tečnosti…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar