Život
04.05.2016. 10:36
ekspres

MAGIJA ODRI HEPBERN: I ona je pevala Kenediju, ali mu nije postala ljubavnica!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan rođena je slavna glumica, ikona mode i veliki filantrop kojoj se divio Keri Grant, neizmerno je poštovao Gregori Pek, a Marija Kalas kopirala njen modni stil 

 

- Znam da imam više seksepila na vrhu moga nosa nego mnoge žene na čitavom telu. Ne vidi se možda s kilometra, ali je ipak tu! - opisivala je sebe filmska i modna ikona koja je od mršave izbeglice iz Belgije i balerine u pokušaju postala miljenica Holivuda, večna inspiracija Živanšija i zvanično najlepša žena 20.veka.

Glumica krhke i nežne spoljašnosti, humanitarka i ambasadorka Unicefa, rođena je 4.maja 1929.godine u Briselu kao Odri Kejtlin Ruston, jedinica irskog bankara Džozefa Viktora Entonija Rustona i bivše grofice Ele van Hemstre, holandske aristokratkinje čji su preci bili engleski i francuski kraljevi. Džozef je kasnije dodao i prezime svoje bake Hepbern.

Ratno detinjstvo

Kao devojčica Odri je pohađala privatne ženske škole u Engleskoj i Holandiji, a njena prva velika ljubav životu bio je balet koji je morala da napusti jer je sa 170 cm visine bila previsoka za ovu umetnost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
IKONA Od neugledne mršavice do najlepše žene 20.veka

"Lepota žene nije u odeći koju nosi, njenoj figuri ili frizuri.Lepota žene se ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mesto gde ljubav počiva. Lepota žene nije u njenoj spoljašnosti, nego se prava lepota žene ogleda u njenoj duši. To je pažnja koju ona nesebično pruža, ljubav koju ona pokazuje. Lepota žene se povećava kako godine prolaze"

 

 

 

Roditelji su joj se razveli kada je imala devet godina, otac je napustio porodicu što je po glumičinom kasnijem priznanju bio najtraumatičniji trenutak u žvotu. Posle razvoda roditelja sa majkom se preselila u London, a potom u holandski grad Arnem, gde je preživela Drugi svetski rat i okupaciju nacističke Nemačke. Zbog trauma preživljenih tokom egzekucije Hitlerove vojske odbila je 1959. ulogu u filmu “Dnevnik Ane Frank” kako ne bi oživela sećanja na ratne godine kada je okupiranom Holandijom harala glad.

- Nikada neću zaboraviti užasne scene koje sam tada videla. Svakodnevno su odvozili pune kamione Jevreja u koncetracione logore. Trenutak koji mi je i dan-danas u sećanju jeste onaj kada sam videla jednog plavokosog dečaka kako mirno odlazi u sigurnu smrt. Na sebi je imao kaput par brojeva veći, i osmeh na licu. Bila sam dete koje se, posmatrajući ga, divi drugom detetu. Zbog toga sam svoj život posvetla UNICEF-u -ispričala je glumica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
POSLEDNJI ROĐENDAN Odri je pevala Džonu Kenediju 1963.

Na njen 16.rođendan i dan oslobođenja Holandije, 4.maja 1945.godine, od vojnika je dobila čokoladu koju je izmorena od izgladnjivanja pohlepno pojela posle čega joj je naglo pozlilo. Tada počinju i njene patnje sa metabolizmom i poremećajem ishrane zbog čega je ostala sitna i mršava celog života što je neretko bio uzrok njene nesigurnosti zbog fizčkog izgleda.

Ipak, vitka figura i najtanji struk Holivuda svih vremena, od svega 50 cm, pružili su joj priliku da se posle rata oproba kao model, pošto je od baletske karijere odustala posle surovog komentara njene profesorke.

- Rekla mi je: "Nikada nećeš postati primabalerina jer si previsoka i preteška". Moglo bi se čak reći da sam katkad mrzela sebe jer mi se činilo da sam predebela, ili previsoka, ili jednostavno ružna - jednom je priznala žena koju je ceo svet slavio kao ikonu elegancije.

Seksepil bez oblina

Ipak, pozornica joj je bila suđena. Posle pojavljivanja u mjuziklu “Monte Carlo Baby” obrela se na Brodveju u predstavi “Žiži” slavne francuske spisateljice Kolet što je za Odri bila ulaznica za Holivud. Usledilo je nekoliko manjih uloga u evropskim filmovima “Nederlands in 7 lessen“ (1948) i “Young Wives' Tale“ (1951), odlučila je da se preseli i okuša sreću u Americi gde je svojom ljupkošću, nepretencioznošću i urođenom otmenošću zapala za oko čuvenom reditelju Vilijamu Vajleru. Umesto Elizabet Tejlor Vajler odlučuju da glavnu rolu u klasiku “Praznik u Rimu” poveri upravo Odri za koju je nagrađena i Oskarom. U partneru iz ovog kultnog filma, Gregoriju Peku, glumica je stekla prijatelja do kraja života koji je na njenoj sahrani 1993. čitao stihove Rabindranta Tagora “Večna ljubav".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zahvaljujući Odri Hepbern mala crna haljina uzdignuta je na modni pijedestal. Toaletu iz kultnog filma "Doručak kod Tifanija" dizajnirala je zajedno sa Živanšijem, a vanvremenski modni klasik prodat je 2006.na aukciji za vrtoglavih 920.000 dolara.

 

 

 

 

 

"Otelovljenje ideala ženstvenosti”, kako je Hepbernovu opisao čuveni fotograf Sesil Biton, imala je istančan i prepoznatljiv ukus za modu koji su kopirale mnoge poznate i nepoznate žene širom sveta među kojima i operska diva Marija Kalas.

Odri je isticala kako uvek nosi garderobu koja joj pristaje kao salivena, nikada nije kupovala odeću većeg ili manjeg konfekcijskog broja. Stalno je isticala da joj je udobnost bila prvo merilo pri odabiru garderobe.

- Lepota žene nije u odeći koju nosi, njenoj figuri ili frizuri.Lepota žene se ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mesto gde ljubav počiva. Lepota žene nije u njenoj spoljašnosti, nego se prava lepota žene ogleda u njenoj duši. To je pažnja koju ona nesebično pruža, ljubav koju ona pokazuje. Lepota žene se povećava kako godine prolaze - govorila je glumica

PRVI BRAK Odri je sa glumcem Melom Fererom dobila sina Šona

Poslednjih deset godina života provela sa holandskim glumcem Robertom Voldersom koji je, kako je govorila, bio ljubav njenog života.

Tokom boravka u Kaliforniji 1992.godine glumici je dijagnostikovan rak debelog creva posle čega je operisana, ali je poživela samo 79 dana jer nije prihvatila savet lekara da se podvrgne hemioterapiji.

Najlepša žena prošlog veka preminula je u snu 20.januara 1993.godine.

 }

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve