Život
21.02.2024. 02:05
R.E.

Istraživanje

Golicanje i gurkanje: I majmuni ZADIRKUJU jedni druge

Majmuni
Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Instituta Maks Plank ustanovili su da pojedine vrste majmuna tokom komunikacije sa pripadnicima svoje vrste koriste zadirkivanje.

To je ustanovljeno na osnovu posmatranja 75 sati video snimaka velikih majmuna napravljenih u zoološkim vrtovima u Lajpcigu u Nemačkoj i San Dijegu u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu čega je uočeno 18 različitih vrsta zadirkivanjau kojima pripadnici majmuna, većina starosti od tri do pet godina, zadirkuju druge majmune, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, majmuni su bockali druge, gurali ih i potom bežali, nudili predmete, a zatim ih povlačili nazad, telom udarali jedni o druge, zabijali lice u lica drugih, vukli pramenove dlake, delove tela i golicali se međusobno.

Istraživanje je sprovedeno nad devet bonoba, po četiri orangutana i gorile i 17 šimpanzi i na osnovu nje su uočene različiti oblici zadirkivanja, pa je tako ustanovljeno da je bockanje najčešćši oblik zadirkivanja i za odrasle i za njihove mladunce, a da su mladunci češće u odnosu na svoje starije udarali i mahali delovima tela, dok su odrasli bili nežniji u odnosu na njih i više primenjivali golicanje.

"Ono što je zanimljivo jeste to da smo pronašli sličnosti sa ljudskim zadirkivanjem beba. Kada ljudska odojčad zadirkuju svoju majku, obično gledaju u lice svoje majke tražeći reakciju. To vidimo i kod ovih velikih majmuna", rekla je Izabel Laumer sa Instituta Maks Plank za ponašanje životinja u Konstancu u Nemačkoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve