Život
03.10.2023. 13:41
R.E./ Tanjug

Zoološki vrt Palić

Mala lavica u sve lošijem stanju

lav, beba lav, lavic
Izvor: Shutterstock

Zdravlje male lavice Kiki, koja je 21. septembra pronađena na Čantavirskom putu u Subotici i potom prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić, svakim danom je sve lošije, kažu nadležni.

Laboratorijski nalazi, koji su ponavljani svaki drugi dan od kada je došla u prihvat, pokazuju da njeni unutrašnji organi počinju da otkazuju.

"Ona je primljena sa puno vezanih problema. Endo i ekto parazite smo uspeli brzo da eliminišemo, sanirana je i povreda butne kosti, a ograničeno joj je kretanje da se ne bi naprsnuća na zadnjim nogama dalje otvarala. Međutim, ono što nikako nije bolje je stanje njenih bubrega i jetre", kaže Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta Palić za "Tanjug".

"Lavica je počela da jede što nam je dalo nadu da će se i oporaviti, ali posle nekoliko dana potpuno je prestala da uzima hranu, zbog čega joj je ponovo uvedena infuzija. Tako da, u poslednja dva dana, ona svu snagu dobija preko infuzije", rekla je Mandićeva.
 

Kako navode u zoo-vrtu, maloj lavici su od prvih dana ambulantnog lečenja uvedene terapije koje ne oštećuju funkcije jetre i bubrega, jer jaki lekovi i terapije to mogu da učine.

"Data joj je kombinacija terapija koju su osmislili veterinari iz palićkog zoo-vrta i drugi veterinari iz naše zemlje, oni koji imaju veliko iskustvo u radu sa lavovima, s obzirom da su zaposleni u međunarodnim organizacijama u Južnoafričkoj Republici i u još jednom prihvatilištu za lavove iz Holandije. Ta terapija služi da joj se umanje bolovi, da se smanje upale u organizmu, a da funkcija bubrega ne bude dodatno narušena. Nažalost, u konkretnom slučaju, ne deluje da je to dovoljno", rekla je Mandićeva.

Prema njenim rečima, još pri samom prijemu lavice, bilo je teško reći u kakvom su joj tačno stanju unutrašnji organi.

"Možemo samo da pretpostavimo jer je u pitanju lav koji je sa svojih pet meseci imao samo devet i po kilograma kada je pronađen. Dakle to je jedna teško pothranjena životinja, koja je duži vremenski period držana u neadekvatnim uslovima. Jako je teško vratiti je sa 'ivice', na koju je neko gurnuo", navela je Mandićeva.

Ona je dodala da svi treba da napokon postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi.

"Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane 'ljudi' koji žive među nama", naglasili su iz zoo-vrta Palić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lavić prošetao Suboticom (VIDEO)
lav, mladunče lava

Na Čuntavirskom putu

21.09.2023. 14:30

Lavić prošetao Suboticom (VIDEO)

U četvrtak je, na Čantavirskom putu na izlasku iz Subotice, jedan od subotičkih vozača zatekao mladunče lava.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve