Život
09.08.2019. 15:27
Milica Ilčić

MAMA NOVOG DOBA: Kako da ne upadnete u zamku razvojne mape

tabelica-za-majke-01.jpg

Trudnoća svaku ženu promeni – hormoni luduju, čas si srećna, čas si tužna, čas ti se jede lubenica, čas ti se jede sladoled, čas mrziš ceo svet, čas ideš sa leptirićima oko glave. Ono što je zajedničko za sve trudnice, bilo da čekaju prvo ili druge dete jeste strepnja. Strepimo da li će sve sa bebom biti dobro, kako ćemo se snaći u novoj ulozi, da li ćemo se uskladiti sa bebom itd. Mnogim mladim trudnicama, pa tako i meni, pomogle su besplatne škole roditeljstva. Pored toga što se u ovim školama nauče sve one bitne stvari, kojih se setiš u pola noći kada beba dobije temperaturu, ovo je mesto gde možeš da upoznaš divne ženice koje prolaze kroz istu stvar - strepnju, radost, strah i nestrpljivost.

Pošto je trudnoća dug proces imate dovoljno vremena da razmišljate o tome kako će se beba razvijati u svojoj prvoj godini života, kako da joj pomognete, kako da pratite njen razvoj i sl. Tu na scenu stupa razvojna mapa, koju ćete ili pronaći u školi roditeljstva ili u porodilištu, a danas je možete skinuti i sa našeg portala. Ova mapa je vrlo zahvalna jer govori senzornom, emocionalnom, intelektualnom, govornom razvoju bebe kao i razvoju motorike.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Pročitajte još – MAMA NOVOG DOBA: Kako se pripremiti za majčinstvo

Na jednostavan način prikazane su sve promene koje beba proživljava tokom svoje prve godine života i vi u svakom momentu možete da bacite pogled na ovu razvojnu mapu i vidite šta vas čeka u narednom mesecu. Ipak mnogi roditelji koji pristupaju "šteberski" i koji žele da sve rade "by the book" pa ih realnost olupa o patos, često upadnu u zamku razvojne mape.

Pa tako onda dođete u situaciju da vas suprug zove i kaže da vaša ćerka ne puzi, a već je ušla u deseti mesec. Ili pak nije rekla mama a već je uveliko to trebala da izgovori. Upravo se to desilo meni i kada sam ga pitala kako zna da je ona baš danas trebala da propuzi, vrlo samouvereno mi je rekao: "Pa piše u razvojnoj mapi". Tada sam shvatila da smo dubuko
upali u zamku ove razvojne mape, a da smo razvoj naše ćerke zanemarili. Drage mame, volite svoju decu najviše na svetu, podržavajte ih, mazite ih (jer ih time nećete razmaziti), verujte im i ona će se razvijati baš onako kako i trebaju. Njihovim tempom.

Povezane sveti - MAMA NOVOG DOBA Njegovo veličnastvo - the kupus

Naravno ukoliko uočite neke zdravstvene poteškoće u razvoju konsultovaćete se sa vašim pedijatrom, a ukoliko razvoj teče po planu nemojte se opterećivati tabelama. Koristite ovu razvojnu mapu kao orijentir, a najvažnija disciplina koju vam preporučujem u odgajanju vaše bebe jeste pružanje ljubavi i podrške.

Autor teksta: Milica Ilčić (@_samo_milica), mama jedanaestomesečne bebe i osnivač Bejbi festa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve