Život
08.11.2023. 22:30

Tradicija

Kako je Ivo Andrić oživeo "Marš na Drinu"

muzika harmonika violina
Izvor: Shutterstock

Jedna od onih pesama koju smo sigurni da svako zna.

Kompoziciju "Na Drinu" ili poznatiju kao "Marš na Drinu" komponovao je Stanislav Binički kada je srpska vojska pobedila austrougarsku na Ceru 1914. godine. Kroz tu pesmu ističe se neopisiva bol, ali i hrabrost i volja.

Ova pesma postala je simbol hrabrosti celog srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Kao kapelnik koji je vodio orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar, Binički je često izvodio ovu pesmu za vreme rata.

Kompozitor je zajedno sa vojskom i narodom prošao kroz tešku Albansku golgotu, a po dolasku na Krf, uz pomoć saveznika, uspeo je da obnovi vojni orkestar i organizuje koncerte. "Marš na Drinu" postao je obavezan deo repertoara i izvođen je širom sveta.

 

Iako postoje zapisi da je pesma izvođena i između dva svetska rata, "Marš na Drinu" je tokom sredine 20. veka praktično bio zaboravljen. Međutim, zahvaljujući delu nobelovca Ive Andrića, pesma je ponovo postala popularna.

ivo-andric.jpg
Izvor: beskućnik" ivo-andric.jpg

 

Andrić je u svom delu "Na Drini ćuprija" opisao događaje koji su se odvijali na tom području, a pesma "Marš na Drinu" je postala zvanična himna srpskog naroda u Andrićevom romanu. Od tada, pesma je ponovo dobila na značaju i postala je neizostavni deo srpske kulturne baštine. Kada je dobio Nobelovu nagradu 1961. godine na dodelu je u Švedsku poneo i kompoziciju "Marš na Drinu".

Delo je tamo izazvalo veliku pažnju. Onda, 1963. godine jedan gitarista je objavio ovu pesmu. Potom je 1964. godine snimljen i film Žike Mitrovića "Marš na Drinu". Pesma je postala hit i snimljeno je više od 25 ploča u raznim adaptacijama, piše "Istorijski zabavnik".

Te godine dobijen je i tekst. Napisao ga je novinar Miloje Popović Kabaja koji je bio i predsednik KUD "Ivo Lola Ribar".

 

Ova pesma je osvojila ne samo srca domaće publike, već i muzički svet van granica naše zemlje. Usledile su brojne svetske obrade, što samo dokazuje koliko je "Na Drinu" ostavila dubok trag u muzičkom svetu.

Holandska grupa "The Spotnicks" snimila je svoju verziju kompozicije 1966. godine, a iste godine i britanska grupa "The Shadows" je obradila ovaj marš. Ubrzo se pridružio i nemački muzičar Džejms Last, koji je 1968. godine takođe uradio svoju verziju.

Osim svetski poznatih muzičara, i naši domaći su se oduševili ovom pesmom i odlučili da je obrade. Grupa Smak je 1982. godine snimila svoju verziju, a isto je učinio i Branimir Štulić.

"Na Drinu" je postala nezaobilazan deo svakog velikog koncerta i muzičkog spektakla, a njen zvuk se često može čuti i u pozorišnim predstavama i filmskim ostvarenjima. Ova pesma i danas ostavlja snažan utisak na publiku, dok se njeni taktovi i dalje prenose sa generacije na generaciju.

"Marš na Drinu" je ne samo simbol hrabrosti i otpora srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, već i snažna muzička kompozicija koja je ostavila dubok trag u srpskoj istoriji i kulturi, piše Republika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve