Život
27.01.2023. 22:05
R. E.

Svečanost u Vladi Srbije

Mašinskom fakultetu dodeljena Svetosavska nagrada

Uspeh, nagrada, aplauz
Izvor: Shutterstock

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu dobitnik je tradicionalne Svetosavske nagrade, kojom Ministarstvo prosvete Republike Srbije nagrađuje pojedince i institucije za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Na prigodnoj svečanosti u Vladi Republike Srbije, dekanu Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimiru Popoviću nagradu je uručio ministar prosvete Branko Ružić.

"Za Mašinski fakultet je izuzetna čast što je Svetosavsku povelju dobio u godini kada obeležava dva važna jubileja u svojoj istoriji - 75 godina, od kada je 1948. godine formiran kao nezavisna visokoškolska ustanova i 150 godina, od kada je 1873. godine doneta odluka o uvođenju predmeta 'Mehanika i nauka o mašinama' na Univerzitetu u Beogradu. Ovo priznanje predstavlja podsticaj, ali i najbolju potvrdu višedecenijskog uspešnog rada Mašinskog fakulteta u domenu obrazovanja mašinskih inženjera, kao i njegovom ukupnom doprinosu razvoja nauke i tehnologije u našoj zemlji i regionu“, istakao je prof. Popović, nakon dodele priznanja u Vladi Srbije.  

1
Izvor: Aleksandar Jančević

Mašinski fakultet u Beogradu nagrađen je za dugogodišnji doprinos naučno-istraživačkom radu i postignute izuzetne rezultate u školovanju kadrova. U obrazloženju Ministarstva se između ostalog navodi da je Mašinski fakultet tokom svoje bogate istorije stvorio zavidan broj stručnjaka, koji broji više od 25.000 diplomiranih inženjera i da je kao jedan od pokretača razvoja primenjenih istraživanja u oblasti mašinstva dao značajan doprinos ukupnom razvoju Srbije.

1
Izvor: Aleksandar Jančević
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)
Gordana Vunjak-Novakovic

Gordana Vunjak Novaković

18.06.2021. 13:18

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)

Na ovogodišnjoj onlajn dodeli Evropske nagrade za pronalazače srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković dobila je nagradu za srčani mišić od matičnih ćelija.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve