Život
19.11.2019. 17:41
R. E. / Indepedent

MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA: Kako su poznati pričali o mentalnom zdravlju

w_53949471.jpg
Izvor: EFE / Esteban Garay

Međunardoni dan muškaraca obeležava se, 19. novembra, širom sveta s ciljem da se istaknu pozitivni muški uzori i značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka, kao i da se ukaže na probleme sa kojima se muškarci danas suočavaju.

Loše mentalno zdravlje i visoka stopa samoubistava kod muškaraca su glavni fokus "Dana svesti".  Uprkos tome što su samoubistva muškaraca u Velikoj Britaniji pala na najnižu stopu u poslednjih 30 godina, samoubistvo je i dalje je najveći ubica muškaraca mlađih od 45 godina,  saopštila je dobrotvorna organizacija CALM (Kampanja protiv bednog življenja), piše Indepedent.

Tema Međunarodnog dana muškaraca 2019. godine jeste "stvaranje promena za muškarce i dečake". Neke poznate ličnosti pričale o menlatnom zdravlju, kao i o svojim borbama.

EPA-EFE/Esteban Garay EPA-EFE/Esteban Garay

Jedan od njauspešnihij plivača u istoriji, Majkl Felps pričao je o periodu depresije koji je preživeo.

"Mnogo godina odbacivanja i potiskivanja svih negativnih i loših osećanja, do te mere da ih jednostavno više nisam ni osećao,
kod mene je rezultiralo brzim padom niz "spiralne stepenice" i kao što sam rekao, našao sam se u stanju svesti u kom više nisam želeo da budem živ", rekao je Felps za Today 2018. godine.

Shutterstock Shutterstock

Komičar i glumac, Džim keri rekao je za iNews da se tokom života borio sa depresijom.

"U ovom trenutku nisam depresivan. Ali osećao sam depresiju godinama", rekao je Keri.

Shutterstock Shutterstock

Dvejn Džonson je više puta govorio o mentalnom zdravlju.

"Depresija ne deskriminiše i mislim da je važno da se o tome govori. Bez obzira ko ste, čime se bavite ili odakle dolazite, svi nekako prolazimo kroz to. Ako bih mogao da podelim deo tog osećanja i ako bih mogao nekome da pomognem, rado bih to učinio."

Shutterstock Shutterstock

Princ Hari je glasni pobornik kampanja za mentalno zdravlje poput "Vreme za razgovor". Takođe princ Hari je otvoreno govorio o svojim problemima kroz koje je prolazio posle smrt svoje majke Dajane. On je za Telegraf jednom prilikom rekao:

Povezane vesti - SAVRŠENSTVO JE OPASNO: Deca majke perfekcioniste češće postaju alkoholičari

"Verovatno sam bio vrlo blizu potpunog sloma u više navrata, kada vam svakojaka tuga, laži i zablude naviru iz svakog ugla. Hari je rekao da je jako bitno razgovarati o problemima i da ćutanje samo pogoršava stvari.

Shutterstock Shutterstock

"Borio sam se sa hroničnom depresijom", rekao je za Guardian Džon Ham 2010. godine.

"Kratko sam bio na terapijama i antidepresivima, što mi je pomoglo.", rekao je Ham ističući da su mu lekovi pomogli da ustane iz kreveta.

Povezane vesti - OSEĆATE SE EMOTIVNO ISCRPLJENO? Nije depresija, samo ste "sagoreli" na poslu

"Ne želim da spavam do četiri popodne. Želeo sam da radim svoj posao."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve