Život
02.04.2021. 14:22
Tanjug

Američka uprava za

Moderna dobila odobrenje FDA da poveća broj doza u bočicama

w_56501748.jpg

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dve promene u vezi s vakcinom protiv kovid-19 kompanije Moderna koje

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dve promene u vezi s vakcinom protiv kovid-19 kompanije Moderna koje mogu da obezbede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD.

AP prenosi da je FDA saopštila da je juče odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju sa originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.

Pored toga, američki regulator je potvrdio da može bezbedno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike, navodi agencija.

EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI

AP prenosi da je Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.

Povezane vesti - Fajzerova vakcina 91 odsto efikasna, štiti od južnoafričkog soja

Ove promene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsednik Džo Bajden obećao da će obezbediti dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.

Pored vakcine Moderne, u SAD su trenutno odobrene za upotrebu i one proizvođača Fajzer i Biontek i Džonson i Džonson, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u četvrtak za Rojters da toj zemlji možda neće trebati vakcina AstraZeneka protiv kovid-19 čak i ako dobije odobrenje FDA.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve