MOŽE DA STOJI GODINU DANA: Naučnici razvili novu sortu jabuka

MOŽE DA STOJI GODINU DANA: Naučnici razvili novu sortu jabuka


Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su naučnici razvijali dve decenije i koja bi navodno u frižideru trebalo da traje i do godinu dana, od danas je u ponudi na američkom tržištu, piše BBC, a prenosi Index. hr.

Radi se o sorti dobijenoj ukrštanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na državnom univerzitetu Vašington 1997.

“Čvrsta, hrskava i sočna”

U uzgoj nove “čvrste, hrskave i sočne” jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za njen uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Vašington.

“Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta, a i vrlo je sočna”, kazala je Kejt Evans, jedna od voditeljki programa uzgoja jabuka na Univerzitetu u Vašingtonu.

Povezane vesti – DRUGE NAMENE: Kako su tri godine zabrane plastike transformisale San Pedro

Takođe, istaknula je, sporo se kvari te u frižideru zadržava “odličan kvalitet, čak 10 do 12 meseci”.

Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašingtonu na površini od 12.000 hektara, a procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog belih sitnih tačkica na tamno crvenoj kori, podsećajući na noćno nebo.

Država Vašington je najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala.

Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar