Život
23.05.2024. 07:15
R.E.

Ljubavni saveti

MUŠKARCI, ako želite da vaša veza traje JEDNU STVAR prihvatite

ljubav, prijateljstvo, ruke, podrška
Izvor: Shutterstock

Verujte nam, momci. Ovo menja igru.

Održavanje veze u životu može biti izazovno, a traži posvećenost i trud, kao i spremnost da učite iz prošlih grešaka. Uprkos ovim izazovima, postoji jedan ključni element koji bi mogao olakšati stvari muškarcima.

Džimi Nouls, stručnjak za odnose, kaže da ako su muškarci spremni da prihvate jednu stvar kod žena imaće više šanse da njihova veza opstane.

Naime, istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu parova pokazalo je da veze u kojima muškarac nije spreman da prihvati osećanja, želje i sugestije svoje partnerke bivaju trajno okončane u čak 81 odsto slučajeva.  

To ne znači, kaže Nouls, da muškarci treba u svemu da poslušaju svoju partnerku, već da u vezama nema mesta za borbom za moć.

"Ne radi se o spuštanju garda kako bi druga osoba mogla da nas gazi. Radi se o poverenju, poštovanju i obzirnosti prema željama i stavovima partnera, u ovom slučaju partnerki“, kaže Nouls.

Ako se, na primer, vaša svađa sa partnerkom svodi samo na to da vi branite svoj stav, to znači da njoj ne verujete i ne uzimate u obzir njena osećanja. Što je, priznaćete, neprihvatljivo na duge staze.

Nouls kaže: "Zar ne mislite da je logično da u partnerskom odnosu mora postojati uzajamno poštovanje? I, kako možete istinski poštovati svog partnera ako ne možete ni da uzmete u obzir perspektivu te osobe? A muškarci, činjenica je da se u proseku više borimo za to da smo uvek u pravu, više nego što je ženama stalo do toga“.  

Dakle, ako želite da budete dobar partner i da vaša veza traje, morate pokazati da vam je stalo do toga šta vaša partnerka misli i oseća.

Psihoterapeut Džejmi Klark je izdvojio tri najefikasnija načina kako da slušate svoju partnerku:

Aktivno slušanje

Kada aktivno slušate, koristite gestove ili reči da pokažete da ste usklađeni sa onim što vaš partner govori.

Na primer, klimnite glavom ili koristite kontakt očima da pokažete da slušate. Ili koristite reči kao što su „nastavi“ ili „vidim“ da pokažete da slušate i da čujete šta vam govori.

Ne prekidajte

Tokom razgovora sa partnerom, lako je prekinuti drugu osobu. Kada su naše emocije na visokom nivou, možda ćemo izgovoriti prvo što nam padne na pamet.

Međutim, ovo je najgora greška koju možete napraviti. Ne samo da je prekidanje nepoštovanje, već je i frustrirajuće za partnera.

Dakle, dajte prostora da druga strana izrazi ono što im joj je na umu pre nego što podelite svoju perspektivu.

Potvrdite da ste razumeli njena osećanja

Nekim muškarcima će možda biti teško da potvrde da razumeju svoje partnerke. I to je često zato što su im odrasli rekli da gurnu svoja osećanja na stranu.

Bez obzira na to, potvrđivanje emocija partnera je apsolutno neophodno u svakom razgovoru. To pokazuje da ih slušate i da ste spremni da ih uvažite.

Ako ne znate odakle da počnete, pokušajte da kažete: "Vidim zašto se tako osećaš", da pokažete da ste otvoreni za razumevanje njenog gledišta.

Za neke muškarce, ovo je najteže jer je većina odrasla u okruženju u kojem se muškarcima govori da moraju biti čvrsti, hladni ili distancirani da bi bili lideri.

Ali ako želite zdravu vezu, morate shvatiti da je dobar odnos samo onaj u kojem su partneri ravnopravni. Oboje bi trebalo da budete apsolutno slobodni da izrazite svoja osećanja i ideje bez straha da ćete biti odbijeni.

Dakle, sedite sa svojim partnerom i slušajte šta oni imaju da kažu. Kompromis rešava probleme.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve