Život
22.10.2021. 09:05
R.E.

Da li se odnosi i na vas?

Muzikom protiv korone, ali stvarno - potvrdilo i istraživanje

muzika, slušanje, slušalice
Izvor: Shutterstock

​​​​​​​Tokom pandemije korona virusa ljudi širom sveta provode više vremena slušajući muziku, u proseku oko 18,4 sata nedeljno i to najčešće svoje omiljene izvođače, pokazuje istraživanje koje je objavila Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI).

IFPI je saopštila da se vreme slušanja 368 pesama, koje traju tri minuta, povećalo sa 18 sati u 2019. godini, pri čemu se slušaoci uglavnom okreću pretplatničkom audio strimingu, strimovanju videa, radiju i kratkim video zapisima sa aplikacija, poput TikToka-a, prenosi Rojters.

Studija "Angažovanje muzikom 2021", koju je IFPI opisao kao najveću studiju te vrste, zasnovana je na stavovima 43.000 ljubitelja muzike u 21 zemlji.

Oko 87 odsto ispitanika je reklo da je muzika podigla njihov duh tokom pandemije korona virusa, dok je 68 odsto njih uzrasta od 16 do 19 godina reklo da su ih nova izdanja njihovih omiljenih pevača umirila tokom trajanja pandemije.

"Istraživanje je otkrilo da obožavaoci ne samo da provode više vremena u slušanju muzike, već i da koriste mogućnosti da se uključe u nova, dinamična i sveobuhvatna muzička iskustva", rekla je u izveštaju izvršna direktorka IFPI-a Franses Mur.

 Mur je dodala da je muzika ljubiteljima pružila udobnost i isceljenje kroz ova izazovna vremena.

Kako je pokazalo istraživanje, obožavaoci su zbog autonomije i izbora pribegli strimingu, pri čemu je vreme slušanja muzike putem pretplatničkog zvuka poraslo za 51 odsto, dok su 68 odsto ispitanika rekli da su određene pesme tražili više od jednom nedeljno.

Studija je takođe otkrila da su kratki video snimci i striming uživo bili popularni, te da je jedna od tri osobe navela da je gledala muzički prenos uživo u poslednjih godinu dana.

 U istraživanju se navodi da je slušano više od 300 različitih žanrova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Massimo Savić: Prvi put sam na Tašmajdanu i super je!
Massimo Savić

Koncert

19.09.2021. 01:41

Massimo Savić: Prvi put sam na Tašmajdanu i super je!

Da, stvarno je bilo super u subotu uveče na Tašu. Imali smo priliku da se uverimo u to da za dobar koncert nije važno koliko publike je došlo, već da su to oni koji će sa bendom na bini razmeniti energiju koja je neponovljiva.
Foto
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
-1°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve