Život
13.02.2023. 13:25
R.E./ Klima 101

Klimatske promene

Na Alpima umesto snega KAKTUSI

kaktusi
Izvor: Shutterstock

Stanovništvo švajcarskog kantona Valis naviklo je da okolne planiniske obronke viđa prekrivene snegom tokom zime i prošarane cvetovima runolista u leto. Međutim, kako se planeta zagreva, invazivne vrste kaktusa kolonizuju padine planina narušavajući tamošnji biodiverzitet.

Krajem prošle godine vlasti opštine Fuli odlučile su da intervenišu.

"Ne želimo da potpuno uništimo kaktuse, ali moramo da ih obuzdamo”, kazao je u saopštenju Žerar Granž-Mare. "Njihovo širenje šteti biljkama u rezervatu, ali i u drugim delovima kantona Vale.

Kaktusi bodljikave kruške (Opuncija) i njemu slični proširili su se i na brdima oko glavnog grada kantona, Siona, na kojima sada biljke roda Opuncija sačinjavaju i do 23-30 odsto niske vegetacije. Rašireno prisustvo kaktusa primećeno je i u susednim kantonima Švajcarske, Tičino i Grisons, ali u italijanskim dolinama Aoste i Valteline.

Nadležni organi veruju da toplija klima u Alpima, koja produžava vegetativni period i zbog koje se gubi snežni pokrivač, stvara idealne uslove za kaktuse koji bez problema mogu da podnesu i temperature do -15 °C, sve dok su na suvom mestu.

Region se zagreva duplo brže od svetskog proseka i prosečne temperature u Švajcarskoj već su za 2,4 °C stepena više nego što su to bile u periodu između 1871. i 1900. godine.

Dodatno, sneg usled klimatskih promena postaje sve ređa pojava na nižoj nadmorskoj visini, čak i u Alpima, piše "Klima 101".

Prema podacima švajcarske meteorološke službe, broj dana sa snežnim pokrivačem na nadmorskoj visini ispod 800 metara se prepolovio od 1970. Zabrinjavajuća saznanja donosi i studija, objavljena u naučnom časopisu "Nature", u kojoj se navodi da sneg prekriva Alpe za oko 36 dana kraće u odnosu na dugoročni istorijski prosek.

Iako su kaktusi Opuncija u Valis iz Severne Amerike uvezeni još u kasnom 18. veku, u svetlu klimatskih promena oni predstavljaju sve veći problem za ekosisteme, pogotovo zbog visoke biološke raznovrsnosti. Kako je za Gardijan izjavio bilog Jan Triponez, od 3.000 vrsta biljaka u Švajcarskoj čak 2.200 raste u ovom kantonu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada nismo imali manje morskog leda...
Led

U Istoriji merenja

07.02.2023. 18:15

Nikada nismo imali manje morskog leda...

Početkom februara ukupna površina morskog leda, na obe polarne kape, odnosno zbirno na Arktiku i Antarktiku pala je na 15,94 miliona kvadratnih metara što je najniži nivo otkako je 1979. otpočeto vođenje evidencije, pokazuju satelitski podaci.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve