Na Dark webu krv COVID-19 pacijenata košta 3 puta više nego unajmiti ubicu

Na Dark webu krv COVID-19 pacijenata košta 3 puta više nego unajmiti ubicu

EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE


Pandemija koronavirusa uticala je i na Dark Web, na kojem su počele da se prodaju bizarne stvari – među njima i navodna krv oporavljenih od koronavirusa!

Cena je “prava sitnica”, oko 16.000 američkih dolara. Naravno, nejasno je šta bi sve s tim mogli učiniti kupci, ali o tome nije dobro ni razmišljati. Kao što nije jasno ni kako se uopšte može dokazati da je osoba čija se krv prodaje zaista prebolela bolest odgovornu za postavljanje više od četiri milijarde ljudi širom sveta u izolaciju, prenosi ICT business.

Istovremeno, ono što je dosta interesantno u ovom istraživanju Dark Weba od strane Atlas VPN-a jest da se tamo može naručiti ubistvo za pet hiljada dolara. Cena je ista i održava se bez obzira na pandemiju i krizu koju je izazvala.

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Zato se odrazila na još neke detalja, kao lažne vakcine i lekove za koronavirus. Oni se nude u raznim kombinacijama, po raznim cenama i takođe je nejasno ko bi to uopšte hteo da kupi. Ali, ako se već nude ovakve stvari, moguće je da postoje zainteresovani kupci. Ipak, najzanimljivije je ipak ovo što se nudi od skoro, a tiče se krvi oporavljenih od koronavirusa.

Ono što kupac dobija jeste plazma oporavljenog pacijenta, koja se potom ubrizgava u zaraženu osobu. Tako nešto spominjalo se kao način tretiranja pacijenata u Južnoj Koreji. Naravno, uz mnogo “ali”.

Shutterstock

Shutterstock

Naime, tamošnji naučnici su utvrdili da je pacijente obolele od koronavirusa moguće lečiti plazmom pacijenata koji su svladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.

“Terapija plazmom mogla bi biti alternativo lečenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reaguju  dobro na antivirusne lekove”, rekao je Choi Jun-yong, lekar u bolnici Severance u Seulu, gde se dvoje obolelih  nalazilo na lečenju.

Ipak, naglasio je i da su potrebna detaljnija klinička testiranja kako bi se dokazala njena sposobnost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar