Život
30.11.2021. 09:30
Tanjug

Ima li kraja?

Na novoj vakcini protiv omikrona se već radi

Nauka, naučnici
Izvor: Shutterstock

Kompanije Bajontek, Moderna i Džonson i Džonson (J&J) rade na vakcinama koje su posebno usmerene na novi omikron soj koronavirusa u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv nove varijante, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Pojava nove omikron varijante izazvala je globalne reakcije jer su svi zabrinuti da bi novi soj mogao brzo da se širi čak i među vakcinisanima, prenosi Rojters.

Zbog toga su ponovo uvedena restrikcije na putovanja i druga epidemiološka ograničenja širom sveta.

Iz Bajonteka je stigla potvrda da je ta kompanija u saradnji sa partnerima iz Fajzera započela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron.

U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je za CNBC da bi do isporuka nove vakcine moglo da prođe više meseci, najavljujući da bi za približno dve nedelje trebalo da bude poznato u kojoj meri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron soja koronavirusa.

U kompaniji J&J takođe je u toku procena efikasnosti postojeće vakcine protiv kovida-19 u slučaju zaražavanja omikron sojem, a istovremeno se i traga za vakcinom specifičnom baš za tu varijantu.

"Počeli smo da radimo na dizajniranju i razvoju nove vakcine protiv soja omikron i brzo ćemo je unaprediti i pokrenuti kliničke studije ako bude potrebno", izjavio je Matai Mamen, prvi čovek departmana za globalna istraživanja kompanije J&J.
 

Jedan ekspert za zarazne bolesti iz Južne Afrike rekao je da se čini da je omikron varijanta korone prenosivija od prethodnih sojeva čak i na ljude sa imunitetom stečenim vakcinacijom ili nakon preležane infekcije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vakcine efikasne protiv omikrona"
Vakcine

Južnoafrički ekspert

29.11.2021. 17:15

"Vakcine efikasne protiv omikrona"

Postojeće antikovid vakcine trebalo bi da su vrlo efikasne u sprečavanju težeg oblika kovida izazvanog novim sojem koronavirusa,istakao je vodeći južnoafrički ekspert za infektivne bolesti Salim Abdul Karim.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
07.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve